• Варна
  11°
  ясно небе
  Влажност: 22%
  Вятър: 6m/s ENE
  Започва реконструкцията на междублокови пространства и улици във Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Финансирането на 7-те обекта е 100% с евросредства


  Градската среда на Варна ще бъде обновена с 25.2 млн. лв. европейски средства тази година, съобщи в ефира на Радио Варна Ани Николова, директор на дирекция “Европейски и национални оперативни програми” в община Варна.

  Парите ще отидат за реконструкция на междублокови пространства и улична мрежа, озеленяване, обособяване на пространства за отдих в 7 обекта в широкия център на Варна, Аспарухово, Владиславово и Морската градина.

  Припомняме, че управляващият орган на ОП „Региони в растеж“ одобри 100% безвъзмездно финансиране за естетизация и модернизация на градската среда във Варна. Проектът, на стойност 25,2 млн. лв., е част от Инвестиционната програма на Община Варна, която е с макрорамка от 127,7 млн. лв. – с основни проекти и проекти от резервния списък.

  Средствата за градска среда са предвидени за реконструкция и рехабилитация на междублокови пространства, улична мрежа, зони за обществен отдих, включително градско озеленяване; въвеждане на енергоспестяващо улично осветление; изграждане на велоалеи и достъпна архитектурна среда. „Това е една сериозна инвестиция, която ни дава възможност да работим за създаване на по-добри условия за жителите на Варна и за подобряване на качеството на живот в града”, коментира кметът Иван Портних.

  Предвидени са средства за продължаване на обновяването на Морската градина – рехабилитация на настилки, ново осветление, изграждане на нови площадки за спорт, кътове за отдих, паркова мебел и реконструкция на поливната система.

  В проектите са включени още реконструкция на ул. „Мара Тасева” в обхват – от бул. „Първи май” до бул. „Народни будители” в кв. „Аспарухово“, с изграждане на пешеходни пасарелки, скатно залесяване на брега канал “Море-езеро”, изграждане на детски площадки, зони за отдих, атракциони, спортни площадки и велоалеи.

  В район „Одесос“ е предвидена реконструкция на ул. “Г. Бенковски” – в участъка от бул. “Сливница” до ул. “Кракра”, включително елементи на предблоковите пространства между ул.”Цар Петър”, ул.”Парижка комуна”, ул. “Кракра” и ул. “Г.Бенковски”; благоустрояване на междублокови пространства на ул.”Цар Симеон I”, вкл. велоалея и пространството, заключено между ул.”Козлодуй”, ул.”Цар Симеон I”, ул.”Цариброд” и ул.”Л.Заменхов”; благоустрояване на междублокови пространства ул. “Михаил Колони”, включително велоалея и площад “Йоан Екзарх”.

  shiskova-gradinka-09
  Проектът на арх. Жулиан Начев, Калоян Димов и Християн Облаков за реконструкция на пространството на пл. “Екзарх Йосиф” (Шишковата градинка) спечели първо място в конкурса “Визия за Варна”.

  В район „Младост“ е предвидено благоустрояване на междублокови пространства заключено между ул.“Ана Феликсова“, ул.“Петър Алипиев“, улицата, западно от бл.17, и локалното платно на бул.“Трети март“.

  В район „Вл. Варненчик“ също е предвидено благоустрояване на междублокови пространства в т.ч. основен ремонт на ул.”Янко Мустаков” – в участъка от бул.”Константин и Фружин” до ул.”Св. Елена”.

  Друг европроект, който предстои да бъде реализиран във Варна е вторият етап на интегрирания градски транспорт. Там ще бъдат усвоени 29 млн. лв.

  До месец се очаква да заработи билетната система в автобусите, която ще позволява с един билет да се ползва повече от едно превозно средство в рамките на определено време. В момента приключва процеса на фискализация на устройствата, които вече отдавна са монтирани в автобусите и по спирките.

  1 коментар

  1. опетков

   Състоянието на града е плачевно след снега и студа. Тротоарните плочки, особено новоположените все едно са от захар и се рушат. Не може да се намери един кв метър тротоар с здрави плочки. Очевидно е че от ремонти не може да се краде и се набляга на новото строителство и европейски, лесни за крадене пари. Има ли в общината или наета фирма, която отговаря за ремонтите в града? Ако има такава или зам-кмет, който отговаря за това да се уволни незабавно. Вярно, изборите са далеч и народът помни само три дни но не се самозабравяйте. Стотина милиона не стигнаха за оправяне на транспорта и сега идват нови 30 млн. Къде потъват тези пари? Има ли някъде сайт в който можем да видим отчет на кмета за изминалата година?

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg