• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Столтенберг: Все по-често кораби на НАТО ще влизат в Черно море
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: БГНЕС
  Снимка: БГНЕС

   

  Засилено присъствие на НАТО в Черно море ще обсъдят министрите на отбраната на пакта по време на двудневната си среща в Брюксел, започваща утре.

  Министрите „ще обсъдят по-нататъшното засилване на присъствието на алианса в Черноморския регион, включително увеличаване на влизанията (на военни кораби) в местните пристанища”, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция в навечерието на срещата.

  „Вече увеличихме присъствието в югоизтока на алианса, включително в Румъния. Взехме решение за по-нататъшно засилване на нашето присъствие, включително за създаването там на многонационална учебна бригада. Ще обсъдим също други въпроси на присъствието в Черноморския регион и в Румъния, включително увеличаване броя на влизанията в пристанищата“, отбеляза той.

  По-рано бе съобщено, че в близко време страните от НАТО планират учения „Морски щит“ (Sea Shield) в Черно море. Група кораби от държави на пакта вече влязоха в Черно море на 31 януари.

  Съгласно Конвенцията от Монтрьо военни кораби на нечерноморските държави не могат да се намират в мирно време в Черно море повече от 21 дни. /ТАСС / БГНЕС

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg