• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Варна, Белослав, Девня и Аксаково в обща икономическа зона
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Още тази година започва изграждането на обиколния път

  Зона за иновации и развитие ще бъде обособена около Варненското езеро. В създаването й ще се включат Варна, Аксаково, Белослав и Девня.

  Предстои общинските съвети на четирите общини да гласуват идеята и да бъде подписан съвместен меморандум. След това ще започне строителството на инфраструктурата на новата бизнес зона. Най-важните компоненти за подобряване логистиката около Варненското езеро са детелина за слизане от магистрала “Хемус” в района на Игнатиево и обходен път на Варна. Околовръстното шосе ще позволи увеличаване на автомобилния товаропоток към и от Румъния и Турция без товарните камиони да минават както сега през града. Очаква се обходното трасе да бъде започнато още до края на 2017-а година, каза днес кметът Иван Портних по време на бизнес форума „Варна – пристанище на големите възможности”.

  ????????????????????????????????????

  Икономически ръст, увеличаване на конкурентоспособността на региона, технологично обновяване, поощряване на научната дейност, стимул за малките и средните предприятия в региона, намаляване на безработицата, повишаване на доходите. Това са само част от цемите на бъдещата зона за развитие около Варненското езеро, изброени на срещата от зам.-кмета Пейчо Пейчев. “Обединяваме усилията си, за да създадем по-добри условия за потенциалните инвеститори. Амбицията ни е да развием заедно възможностите за инвестиции, като съчетаваме различните преимущества на общините – свободни терени, логистика, включително използване на пристанищните мощности около езерото, работна ръка”, обясни Иван Портних.

  Още една зона за бъдещи бизнесинвестиции ще има във Варна, стана ясно днес. Тя ще бъде изградена на южния бряг на канала море-езеро.

  През 2015-а Варна е на второ място по преки чуждестранни инвестиции (1 761 млн. лева) у нас след София. 85% от преките чуждестранни инвестиции в Североизточна България се формират от общините Варна и Девня, посочи още кметът.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg