• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  4-ма граждани се жалват, че партии са използвали неправомерно личните им данни за изборите
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  избори 2016 урна бюлетини

  Нито едно от делата обаче още не е влязло в съда

  Граждани вече са подали 4 жалби за злоупотреба с техните лични данни в подписките на партиите за предстоящите избори на 26 март, предаде bTV. За последния вот през ноември бяха подадени 220 жалби за кражба на лични данни. Нито едно от делата обаче още не е влязло в съда, а едва на 50 от тях са направени графологични експертизи.

  На 10 октомври миналата година репортер на bTV откри името си в списъка на един инициативен комитет за референдума, без да се е подписал в него. Вече 4 месеца сравнителният материал към жалбата не е върнат в комисията за защита на лични данни. Това значи, че не е направена графологична експертиза и няма доказателство за приключване на случая.

  Оказва се, че Институтът по криминалистика и криминология приема материалите за графологични експертизи без заплащане. Там е подаден сравнителен материал по 50 от жалбите. Останалите хора или са се отказали, или материалите са се загубили по пътя.

  “В рамките на 100 хиляди лева бихме могли да разрешим проблема за всеки един вид избор”, посочва Венцислав Караджов, председател на Комисията за защита на личните данни.

  Трябва да има първо по-сериозни санкции за виновните лица, които са допуснали това да се случи и може би да се въведат допълнително изисквания в изборното законодателство за събирането на тези подписки, посочва Камелия Нейкова от ЦИК.

  Срещата на ЦИК и Комисията за защита на личните данни със служебния министър, който отговяря за изборите вероятно ще бъде днес. Графологичните експертизи за част от жалбите от предишните избори ще трябва да се обработят до месец и половина. Това означава, че тези, които са използвали чужди данни биха могли да го направят и на 26 март.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg