• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  ЕП окончателно гласува търговското споразумение с Канада
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: © Pixabay
  Снимка: © Pixabay

  След днешния вот споразумението трябва да бъде одобрено и от националните парламенти

  Европейският парламент обсъжда и гласува търговското споразумение между Европейския съюз и Канада днес. CETA ще премахне митническите тарифи върху повечето стоки и услуги, и ще отвори канадския пазар за обществени поръчки към ЕС.

  За да се намалят опасенията на гражданите, че споразумението дава твърде много власт на мултинационалните компании, ЕС и Канада изрично потвърдиха правото на всяка държава членка да регулира въпросите, обект на споразумението, според своето вътрешно право. След днешния вот споразумението трябва да бъде одобрено и от националните парламенти.

  В резултат на настояването от страна на ЕП, механизмът за уреждане на спорове между инвеститорите и държавата бе заменен от съдебна система за инвестиции, която гарантира държавен контрол върху избора на арбитри и повиши прозрачността.

  През 2015 г., вносът от стоки от Канада в ЕС възлиза на 28.3 млрд. евро, а износът е на стойност 35.2 млрд. евро. Тази цифра се очаква да се увеличи с повече от 20%, когато споразумението започне да се прилага в неговата цялост.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg