Старейшини гласуват временна комисия за преименуване на местности

Животът

16-02-2017, 12:39

Снимка:

Община Стара Загора

Автор:

starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

VI Национален турнир по стрелба с лък в Стара Загора

Смениха областния управител на Стара Загора

Предложението е на групата общински съветници Михаил Михайлов, Гергана Микова, Антон Андонов и Николай Диков

На идната редовна сесия на местния парламент в Стара Загора ще бъде гласувано създаване на временна комисия за преименуване на местности на територията на Община Стара Загора.Предложението е на групата общински съветници Михаил Михайлов, Гергана Микова, Антон Андонов и Николай Диков.

"На територията на община Стара Загора 40 % от топонимите на местности са турско – арабски имена, които са трудно произносими и лишени от съвременно звучене. Тези имена на местности са с непроизносими и чужди за нашата традиция и история думи. Те не отговорят и на изискванията на българското законодателство. Според Указ № 1315 от 1975 год. на Държавния съвет по онова време, който е в сила и до днес – „Наименованията трябва да отразяват богатството и красотата на българския език, да са благозвучни, разбираеми, лесни за произнасяне. Да внушават чувство за достойнство и гордост.“

Съгласно тези законови изисквания и в синхрон със становището на Общинска администрация, относно наше искане за преименуването им, предлагаме да се сформира временна комисия, която да дискутира и предложи на Общински съвет Стара Загора, цялостна стратегия по промяна на чуждите топоними с такива, които да отговарят на нашата история и традиции", се казва в предложението на старейшините.