• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Аз бях жител на град Сталин
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  img409

  Проект на Регионалния исторически музеи във Варна, наречен “Аз бях жител на град Сталин” ще събира спомени за личните преживявания на варненци, живели в годините, в които градът е носил името на Сталин.

  Градовете, които ще се включат в проекта са Брашов (Румъния), Варна (България), Дунауйварош (Унгария), Айзенхютенщадт (Германия), Катовице (Полша), Кучова (Албания). Всички са носили името Сталин в определен период. Варна носи това име от 1949 до 1956 г.

  Проектът предвижда млади хора да търсят и събират спомени за личните преживявания на възрастни варненци, живели в годините, в които градът е носил името на Сталин, подробности от всекидневния живот, документален, снимков и веществен материал.  Кампанията по събирането на документи и материали ще протече едновременно в шестте града, участници в проекта, през първите месеци от 2017 година.

  Ще се създаде онлайн платформа, в която ще бъде обединена събраната информация. Всеки град ще създаде и локална страница в социалната мрежа. Така събраните материали и спомени ще достигнат до широката аудитория, ще провокират дискусии и ще свържат младите хора, чрез споделянето на истории.
  Проектът ще приключи в края на 2017 г. с изложби във всички включени градове, както и с пътуваща изложба.

  Чрез своите дейности “Аз бях гражданин на град Сталин” си поставя за цел да осветли един период от историята на Европа и света, белязан от влиянието на сталинисткия тоталитарен режим върху обществата в Централна и Източна Европа.

  Stalin 2

  Отдел „Най-нова история“ на РИМ- Варна е партньор по проект „Аз бях жител на град Сталин“. Водеща организация е Окръжен исторически музей Брашов. Партньори са и Европейска мрежа „Памет и Солидарност“ (Полша), Национален исторически музей в Тирана (Албания), Институт за проучване на комунистическите престъпления и паметта на румънските изгнаници (Румъния), Миоритична асоциация (Румъния), Университет в Дунауйварош (Унгария) и Унгарски национален архив. Проектът е финансиран по програма „Европа за гражданите“ на Европейския съюз, направление “Европейска памет за миналото”.

  1 коментар

  1. valio

   Roden sum 1953 imeto na grada e smeneno prez 1056 qvno pametnikat e svalen po kusno.kato dete sum izrasnal v tozi rayon I vseki den putqt za igra do morskata gradina I moreto minavashe kray postumenta.edna sutrin minavaiki zabelqzah -pametnikat lipsvashe a na mqstoto mu -gradinka ot cvetja .javno tova beshe izvursheno po vreme kogato vsichki spqt

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg