Културната столица на България ще бъде завладяна от мистерията на реквиема

Мисия Пловдив

18-02-2017, 07:47

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Алхимикът диригент Камджалов и пловдивската маестра Мая Василева повеждат музикален ренесанс в Пловдив

Волфганг Амадеус Моцарт, гениален, претворяван векове наред и все още неразбран – именно с него започва проектът „Свобода в класиката“.
Проект “Свобода в класиката“ се ражда от желанието на хората, стоящи зад него, да направи класиката достъпна. Проектът разбива клишета и излиза извън границите на утвърдените правила. Класиката не е елитарна музика, тя може да бъде достъпна за всеки човек. От любителите на класическата музика, до младите хора, до чужденците, които вървят по улиците ни с любопитни погледи, до възрастните хора, които копнеят за един по-вълнуващ ден… До експериментаторите, новаторите, мечтателите, до хората, които не търпят граници.
За първи път в България, класически концерт си поставя амбициозната цел да напусне традиционната „обител“ на класиката – оперите, театрите, камерните зали и да влезе на едно място, твърде необичайно за такъв тип събитие – спортна зала. „Колодрума“ в Пловдив ще бъде озвучен от гениалната музика на Моцарт, и това може да шокира, да изненадва, но и да привлича, да буди любопитство. А не е ли точно това начина да докоснем хора, които по някаква причина смятат тази музика за чужда и далечна. Изкуството не губи формата си, силата си, внушението си, когато е извадено от обичайната му среда. Напротив, тогава то звучи още по-истинско.
Класиката завладява гр. Пловдив на 26 март 2017 г., а нейни проводници ще бъдат Genesis Orchestra, с артистичен директор и главен диригент Йордан Камджалов, и хоровият формат на Музикалната Лаборатория за Човека с диригент Мая Василева. Йордан Камджалов, който често бива определян като екстремен в идеите и безразсъдно смел в експериментите си на сцената, ще представи “Requiem” на Волфганг Амадеус Моцарт по съвсем нов и нечуван досега начин. Той ще посмее да разкаже Моцарт в сърцевина.
Не концерт, а въвеждане в творческата лаборатория на гения. Така самият Йордан Камджалов нарича предстоящото събитие, което не се поддава на стандартни формулировки. Бъдещето поглежда назад и влива свежа сила на класиката, чрез собствените си прийоми – нестандартно пространство, защото съвремието не обича да бъде ограничавано; разказ, вплетен в музиката, защото днес сме по-жадни за усещания от всякога; мащаб – защото светът днес, както и изкуството винаги, нямат граници. Концертът ще бъде излъчван с метода „livestream“ и така ще напусне територията на „Колодрума“ и ще обиколи света. Към тези 2500 човека, които ще имат шанса да усетят магията на “Requiem” на живо, ще се присъединят и хиляди други от различни точки на планетата.
В подкрепа на амбицията на организаторите да достигнат до всички, проектът е подплатен с отговорна мисия – обхващане на социални групи, които имат органичен или нямат достъп до културни мероприятия. Кодът за „livestream“-а на събитието ще бъде предоставен безвъзмездно на заведения за хора в неравностойно положение – домове за възрастни хора, домове за деца без родителски грижи, психиатрични клиники. Всички визии и материали по проекта (включително и този текст) използват специално създаден шрифт, подходящ за хора с дислексия, любезно предоставен от неговата създателка – Кристина Костова.
Каним ви да чуете „Requiem“ по един нов начин, разказан от Йордан Камджалов, GENESIS ORCHESTRА И МУЗИКАЛНА ЛАБОРАТОРИЯ ЗА ЧОВЕКА.
Проектът „Свобода в класиката” се реализира с подкрепата на Община Пловдив и е част от Културния календар на град Пловдив за 2017година.
* Промоционалните билети за събитието на цена от 30 лв. (зона „А”, без запазени места) са вече в продажба чрез системата Epay-Go.
Билети можете да закупите и на всички каси на Easy Pay в София и страната.
Следете актуална информация за събитието във Facebook.