• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  100 хиляди човека не достигат в туризма
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  туризъм

  Хотелиерите търсят кадри в Молдова и Украйна

  Хотелиерите по българското Черноморие имат специална нужда от поне 100 хил. добре подготвени работници, които да осигурят качествени услуги за летния сезон, предаде БГНЕС.

  Хотелиерите коментират, че и през предстоящия летен туристически сезон ще има недостиг на работна ръка. Те ще търсят кадри основно от Молдова и Украйна. Аргументът е, че там заплащането е колкото у нас

  Работодателите ще трябва да сключват сезонни трудови договори и вече няма да могат да разчитат на формата „студентски стажове“, която е абсолютно незаконна.

  Единственият легален и законен начин е трудовото правоотношение, а всяко отклонение се наказва като скрит трудов договор с глоби от 1500 до 15 000 лева за всеки отделен случай.

  Директорът на дирекция „Регионална служба по заетостта“ във Варна Пламен Начков коментира, че съгласно новия Закон за трудовата миграция и трудовата мобилност работниците ще получат разрешение за сезонна заетост до 90 дни. Работодателят трябва да декларира, че има място за нощувка, осигурил е заплата, както и отиването и връщането до мястото, откъдето идва.

  През миналата година като стажанти по Северното Черноморие са работили близо 500 човека от Молдова и Украйна. Сега те трябва да сключат трудови договори и да плащат съответните осигуровки, ако не искат да си навлекат солени глоби и да бъдат изпратени обратно в страните си.

  Специалисти от бранша смятат, че тези кадри ще се наемат на по-ниско престижни работни места. Те ще се назначават като кухненски персонал, камериери, помощници на рецепция, сервитъори и бармани.

  По мнението на професионалисти от бранша това от една страна е добре, но от друга българският бизнес не може да разчита само на тези работници. Причината е, че те все пак трябва да знаят и български. По думите на собственици става ясно, че е трудно човек, който не знае български, да бъде назначен като отговорник зала или старши администратор.

  До търсенето на кадри от чужбина се стига, тъй като нашите напускат страната заради по-доброто заплащане зад граница.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg