• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Учебна обсерватория засне Мъглявината Орион от Камчия
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Една от най-ярките, намира се на 1500 светлинни години от Слънцето

   

  M42
  Снимка: СОК Камчия

   

  Впечатляваща снимка на Мъглявината Орион успя да направи екипът на Авиокосмическия център в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ в късните часове на 17 февруари. Фотографията е заснета през професионалния телескоп на учебната обсерватория, с диаметър на огледалото 35,5 см.

  Орион е една от най-ярките мъглявини, която се намира на 1500 светлинни години от Слънцето. Тя представлява най-близката до нас звездна ясла – място в което се зараждат млади звездни и планетни системи, кафяви джуджета, междузвездните газово-прахови облаци и др.

  Първото документирано наблюдение на Мъглявината Орион е направено през 1610 г. от френския философ Никола-Клод Фабри дьо Пейреск.

  Именно Мъглявината Орион ще е сред интересните астрономически обекти, които ще „открият и разгадаят“ участниците в пролетната лагерна космическа смяна „Интеркосмос – днес!“ в „Камчия“, която ще се проведе от 26 март до 2 април и от 8 до 14 април.

  В учебната обсерватория, която е разположена на специална обезопасена покривна площадка, децата ще направят вечерни наблюдения на астрономически явления и обекти с телескопа. Бъдещите космонавти не само ще се докоснат до тайните на Вселената, но и ще се „скачат“ с Международната космическа станция в ръчен и автоматичен режим. Това ще стане на единствения в България учебен тренажор – аналог на спускаемия космически апарат „СОЮЗ – ТМА“. Екипажите ще проведат състезание, като най-добрите ще получат награди. Програмата ще води лично един от тримата българи, преминали пълния курс за обучение на космонавти – Красимир Стоянов – ръководител на Авиокосмическия център в „Камчия“.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg