• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  10 късметлии с феномена 15/15 на изборите във Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  урна 3

   

  10 от кандидатите за депутати от Варна имат по-големи шансове от останалите за влизане в парламента, ако и на тези извънредни парламентарни избори се повтори феноменът 15/15, пресметна vnews.bg. Уговорката разбира се е, че това е възможно, ако партиите им успеят да влязат в следващия парламент. С това условие списъкът на вероятните кандидати, на които ще помогне жребият на ЦИК за номерата на партиите в бюлетината, се свежда до ГЕРБ, БСП, партията на Веселин Марешки „Воля“ и ДПС.

  В кратката листа на „късметлиите“ е Даниела Панайотова от ГЕРБ под №11 в листата. Отново дама има шанс без особени усилия да стъпи на жълтите павета от конкурентната листа на „БСП за България“ – Людмила Петкова. Симеон Найденов е шестият в листата на Марешки, който може да им прави компания в бъдещото Народно събрание. 9-и в листата на ДПС е Джемел Юсеин. Предишните избори доказаха, че избирателите на движението са склонни да се подведат и да чекнат номера на кандидата за депутат, който съвпада с този на партията в интегралната бюлетина. През 2014 г. старанието на електората на ДПС избра непредвидено за депутат 18-ият в листата на движението Алеко Атанасов. Наложи се обаче той да „осъзнае“ неволния си избор и да отстъпи депутатското място на областния лидер Ерджан Ебатин.

  На този етап социологията не лови останалите партии, регистрирани във Варна с листи, достатъчно дълги, за да се открие в тях и номерът, изтеглен от ЦИК. Тези, при които се открива съвпадение криещо шанса 15/15, са АБВ – Движение 21, в чиято листа под № 8 е Силвия Димитрова, Коалиция на недоволните с регистриан под №5 Марин Генов. Новата формация на Радан Кънев „Нова република“ ще бъде с №4 в интегралната бюлетина. Кандидатът на формацията във Варна с този номер в листата е Светлана Гроздева. При „Движение напред България“ по-големите шансове, но при прескачане на изборната бариера биха били за Венан Шакиров. Под №2 в листата на Движение за радикална промяна Българска пролет е Александър Цариградски, а №1 в листата на Движение за равноправен обществен модел е Живко Шидеров. И двете формации обаче нямат реални шансове да се доближат до парламента.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg