Парламентарните председатели в ЕС призоваха за федерализация

Свят

26-02-2017, 16:39

Снимка:

European Union

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Авария остави за часове Брюксел на тъмно

Дойде моментът да се премине към по-тясна политическа интеграция – Федерация на Съюза на държавите, която да има широки правомощия, призовават от ЕС

Ръководителите на долните камари на националните парламенти на Германия, Италия, Франция и Люксембург призоваха към усилване на европейската интеграция и създаване на федерация на база на сега съществуващата в ЕС. Те публикуваха позицията си в отворено писмо, цитирано от РИА Новости. „Дойде моментът да се премине към по-тясна политическа интеграция – Федерация на Съюза на държавите, която да има широки правомощия. Ние сме наясно, че такава перспектива ще предизвика и силна съпротива, но инерцията на някои от тях не могат да парализират всички останали“, пише в писмото.
Писмото е подписано от председателя на германския Бундестаг Норберт Ламмерт, председателя на националното събрание на Франция Клод Бартолон, председателя на италианската палата на депутатите Лаура Болдрини и говорителя на палатата на депутатите на Люксембург Марс ди Бартоломео. Парламентарните ръководители, които на 17 март се събират в Рим, за да отбележат 60 години от подписване на Римския договор, заложил основите на Евросъюза, призоваха да се възроид духа на европейската интеграция и тя да се развива. При това представителите на четири от шестте страни-основателки подчертаха, че сегашният юбилей ще дойде в „най-критичния момент, който някога е преживявал Европейския проект“. Сред проблемите, през които преминава ЕС, са отбелязани високото ниво на безработица и улечението на наравенството в много страни от ЕС, неспособността на отделните страни съвместно да решават острия миграционен проблем, а така също и значителното увеличение на недоверието на гражданите към властта, от което възникват „популисткото, националистическото и даже ксенофобското движение“. Освен това, за пръв път една от държавите-членки на ЕС прие решение за излизане от Съюза.

„В тази ситуация ние не сме длъжни да се поддадем на парализиращия страх или притеснение, свързани с електоралните цикли в някои от нашите страни. Ние трябва ад действаме сега, докато не стане прекалено късно“, подчертават авторите на писмото. В писмото се предлага на страните от ЕС да „разделят суверенитета“ в тези области, където действат отделни държави и не могат да бъдат ефективни: в противодействието на климатичните промени, в енергийната политика, във финансовата сфера, в областта на миграцията и в борбата с тероризма.