ЕС с допълнителни санкции срещу Северна Корея

Ограниченията са в отговор на извършени от КНДР ядрени опити и ракетни изпитания

Съветът на ЕС одобрява допълнителни санкции срещу Северна Корея относно приетата резолюция на Съвета за сигурност на ООН през ноември 2016 година. Новите ограничения са върху сделките с въглища, желязо и желязна руда от КНДР, както и забрана за внос на мед, никел, сребро и цинк, съобщава сайтът на Европейския съюз.

Забранява се износ на нови летателни апарати и плавателни съдове. Ще бъдат разширени съществуващите ограничения в транспортния и финансовия сектор, сред които забрана на севернокорейските дипломатически мисии и дипломати да притежават повече от една банкова сметка в Общността. Въвеждат се ограничения и за ползването на недвижими имоти от севернокорейски представители.

Предвижда се държавите от Евросъюза да наложат допълнителни мерки за недопускане на специализирано преподаване или обучение на севернокорейски граждани по дисциплини, които биха допринесли за ядрената програма или програмата за балистични ракети. Ще бъде прекратено научното и техническото сътрудничество, с изключение на медицинския обмен. Тези ограничителни мерки са разработени така, че да се избягват неблагоприятни хуманитарни последици за обществото в страната.

Санкциите са насочени срещу ядрената програма и програмите за ядрено оръжие на Пхенян, срещу разработването на други оръжия за масово унищожение и балистични ракети. Мерките включват забрана за внос и износ на оръжия, стоки, услуги и технологии, които могат да допринесат за тези програми.