ЕК публикува Бяла книга за бъдещето на ЕС след Брекзит

Документът ще съдържа оценка за състоянието на съюза и ще представи възможни сценарии за бъдещето

Европейската комисия ще публикува Бяла книга за бъдещето на ЕС след напускането на Великобритания. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще даде специална пресконференция.

Очаква се Бялата книга официално да лансира идеята за Европа на няколко скорости, заради различията между отделните държави. Документът ще съдържа оценка за състоянието на съюза и ще представи възможни сценарии за бъдещето. 

Все по-често се споменава идеята за Европа на две скорости като възможност решаване на противоречията между отделните страни. Еврокомисарите заседаваха до късно снощи, за да подготвят документа, който ще бъде обсъден на юбилейната среща в края на март в Рим. 

Междувременно Европейският парламент ще приеме резолюция за връщане на визите за гражданите на Съединените щати, които пътуват за Евросъюза. Еврокомисията е задължена да върне визите, заради отказа на Вашингтон да даде безвизов достъп на гражданите на Бългаpия, Румъния, Хърватия, Кипър и Полша. Очаква се мерките да бъдат предприети до два месеца.