Кметовете на Бургас и Александруполис обсъдиха проекта за електрификация на жп връзка

Мисия Бургас

01-03-2017, 13:02

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Още на 2 март Бургас започва да чества Освобождението

Ще бъдат създадени нови туристически атракции

Кметовете на Бургас и Александруполис - Димитър Николов и Евангелиос Ламбакис, обсъдиха на работна среща вчера напредъка по стартиралата преди две години инициатива за модернизация и електрификация на жп връзката между двата града.

Николов информира, че от страна на българската държава вече са изпълнени голяма част от поетите ангажименти. Извършена е пълна рехабилитация, електрификация и модернизация  с европейски средства на участъка Бургас - Свиленград. Част от него е удвоен, като на места отсечката позволява скорост от 160 км./ч. За оптимизиране на разстоянието, до няколко месеца предстои рехабилитация и електрификация на отсечката Нова Загора - Симеоновград, с което ще бъде финализиран ангажиментът на българската страна.  Кметът на Александруполис от своя страна повтори ангажиментите, които премиерът на южната ни съседка е поел за осъществяването на инициативата.

В работната среща взеха участие областният управител Вълчо Чолаков, ръководителите на пристанищата в Бургас и Александруполис, представители на българското министерство на транспорта, членове на гръцкия научен екип, който развива проекта "Електрификация на железопътната линия Александруполис - Бургас", ректорът на университет "Демокрит" и зам.-ректорът на БСУ, директорът на УМБАЛ  Бургас.

Участниците в срещата взеха решение за създаване на общ логистичен  център за товари между Александруполис и Бургас, както и от и към Русия, Молдова, Азербайджан, Армения. Николов и Ламбакис се договориха да обсъдят детайлите на следваща среща, в която да вземат участие и министрите на транспорта на двете държави.

Общините Бургас и Александруполис ще кандидатстват в партньорство по оперативна програма Черно море с общ проект за създаването на нови туристически атракции.

Предстоят и съвместни инициативи между БСУ и университета "Демокрит", както и взаимодействие с университет "Асен Златаров" за създаването на медицински факултет в Бургас. Предстоят още разговори за обмен на лекари между двете университетски болници - УМБАЛ Бургас и университетска болница Александруполис.

Двамата кметове обсъдиха и идеята за общ туристически продукт, както и за скорошна среща между български и гръцки туроператори и ръководствата на летищата в Бургас и Александруполис.