ЕП иска въвеждане на визи за американските граждани, посещаващи ЕС

Свят

02-03-2017, 18:21

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Правосъдният министър на САЩ е провел разговори с руския посланик

Според приетата необвързваща резолюция ЕК е задължена да предприеме мерки за временно възстановяване на визовите изисквания за гражданите на САЩ

Европейският парламент заяви, че докато САЩ отказва да позволи свободен достъп на пет държави от ЕС, визите за американските граждани трябва да бъдат върнати, за да посетят Европейския съюз. Според приетата необвързваща резолюция Европейската комисия е задължена да предприеме мерки за временно възстановяване на визовите изисквания за гражданите на Съединените щати. Това трябва да се случи в срок от два месеца.

“Гражданите на България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния все още не могат да влизат на американска територия без визи, докато американските граждани могат да пътуват до всички държави в ЕС без визи“, става ясно от изявлението на институцията. Междувременно български евродепутати подкрепиха решението на ЕП да бъдат върнати визите за граждани на САЩ.

“Това беше важно послание. За пореден път ЕП напомни, че трябва да има европейска солидарност и гражданите на България и още четири държави членки трябва да могат безвизово да пътуват за САЩ. Важното е, че когато Европейската комисия започва преговори с новата администрация на президента Тръмп за визите, Европейският парламент отново даде ясен сигнал“, коментира евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.

Евродепутатът Андрей Ковачев написа в своят профил във “Фейсбук“, че това решение е справедливо – “Това е справедливо! Реципрочност! Когато отпаднат визите за САЩ, тогава и гражданите на САЩ ще пътуват без визи до ЕС! Днес ЕП ще призове ЕК да издаде делегиран акт за временно въвеждане на визи за граждани на САЩ. След това Съветът може да възрази срещу този акт. Дали някоя страна-членка ще се реши на това?“, попита Ковачев.