Франция и ОАЕ учредиха Алианс за защита на културно-историческото наследство

Инициативата беше подета след унищожаването на исторически паметници от джихадистки групировки в Близкия Изток и Африка

Международен алианс за защита на културно-историческото наследство в зони на конфликти беше официално създаден от страните учредителки Франция и Обединените арабски емирства. Това съобщи представителят на Франция Жак Ланг, цитиран от Франс прес.

Създаването на този фонд, базиран в Женева, беше решено на международна конференция в Абу Даби през декември миналата година, организирана от двете страни под патронажа на ЮНЕСКО с участието на около 40 държави.

„Следващият етап ще бъде конференцията на дарителите, която ще се състои на 20 март в музея Лувър в Париж“, каза Ланг, бивш френски министър на културата и настоящ президент на Института на арабския свят в Париж.

Френският президент Франсоа Оланд обяви, че страната му ще предостави 30 милиона долара за фонда. Финансов ангажимент поеха и други страни, включително монархии от Персийския залив и Китай, но без да уточнят цифри. Фондът ще съдейства при операции за опазване и спешни действия, в борбата с трафика на предмети на изкуството и за реставрирането на културни паметници.