ЕС решава окончателно създаването на общ оперативен център за сигурност

Създаването на оперативен център по отбрана на страните от ЕС е първа крачка към формирането на обща европейска отбрана

Външните министри и министрите на отбраната на ЕС се събират днес за да решат окончателно за създаването на общ оперативен център. Целта му няма да бъде заместване на НАТО. Той по-скоро ще отговаря за проблемите на сигурността на Стария континент свързани с мигрантския поток и терористичните атаки, обясни пред ТВ "Европа" експертът по сигурността Йордан Божилов.

Създаването на оперативен център по отбрана на страните от ЕС е първа крачка към формирането на обща европейска отбрана. Това обяви в ефира на ТВ "Европа" директорът на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов. Той обясни, че този нов европейски орган ще работи там, където НАТО не може да се намесва.

Причините за формирането на обща европейска отбрана са и кризата в Украйна, предстоящият Брекзит, както и непредвидимите решения на американския президент Доналд Тръмп.

Според военния експерт не може и да става дума за това, европейската обща отбрана да стане алетрнатива на НАТО. По думите му, Европа не може да осигури военната сила, с която разполат съюзниците от Алианса, а и не това ще бъде целта й. Европейската обща отбрана ще работи като орган допълващ НАТО. Ще бори тероризма и ще пази границите на Съюза.