Турция: България да прекрати ограничаването на политическите права на малцинствата

Свят

09-03-2017, 13:01

Снимка:

aa.com.tr

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Посланикът на Турция е бил извикан на разговор във Външно министерство

Изявлението идва след въведеното от България ограничение за разкриване на максимум 35 секции в страни извън ЕС

Турция призова днес България да прекрати мерките за ограничаване на политическите права на малцинствата, информира Anadolu agency.
"Призоваваме Република България да се откаже от практиките, които са насочени към ограничаване на политическите права на малцинствата в страната и противоречат на основаващата се на правила европейска система", заяви говорителят на министерството на външните работи на Турция Хюсеин Мюфтюоглу.

Изявлението идва след въведеното от България ограничение за разкриване на максимум 35 секции в страни извън ЕС, напомня агенцията. Според турското външно министерство мярката цели да се попречи на хиляди български граждани в Турция да гласуват.

Говорителят каза още, че Турция ще "продължи да осигурява най-идеалните условия за всички български граждани", живеещи в Турция, да гласуват на българските избори този месец.

Същевременно Мюфтюоглу отхвърли като безпочвени слухове твърдения на българското външно министерство, че Турция осигурява "финансови стимули" за хората с българско гражданство. Турция не се меси във вътрешните работи на която и да било държава", добави Мюфтюоглу.