• Варна
  7°
  слаб дъжд
  Влажност: 66%
  Вятър: 4m/s N
  ГЕРБ иска обществен дебат за въвеждането на доброволни тестове за наркотици на подрастващите
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Видеонаблюдение във всички общини ще помага в борбата с престъпността

  Вярвам, че сигурността на българските граждани трябва да бъде над всичко, независимо къде се намират, независимо от техния етнос и вероизповедание. Битовата престъпност е бичът, с който ще се справим чрез мерките, предложени в управленската ни програма. Затова в предизборната програма на ГЕРБ предвеждаме да има полицейско присъствие във всички населени места, това каза водачът на листата на ГЕРБ във Варна Лиляна Павлова по време на кръгла маса на тема “Правосъдие и обществен ред”. Лектори по едни от най-чувствителните за обществото теми бяха заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов и Екатерина Захариева, бивш министър на правосъдието и водач на листата па ГЕРБ за Пазарджик. Форумът беше открит от областния координатор на ГЕРБ – Варна и кмет на Варна Иван Портних.

  Много са темите, които обсъдихме днес. Обхванахме целия спектър на важния приоритет съдебна реформа в търсене на справедливост и бърз процес за гражданите. Втора много важна тема е свързана с битовата престъпност. Наш важен приоритет, особено за по-малките населени места, за възрастните хора, за самотно живеещите е да осигурим до всяко населено място полицейско присъствие и видеонаблюдение, включително по програмата за регионално развитие, закупуване на допълнителни автомобили за полицията, даване възможност на бивши военни, пенсионирани полицаи и охранители също да участват в този процес, за да се осигури тази сигурност и справедливост, за която говорим, обясни още Павлова.

  Заместник председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов подробно обясни мерките и вижданията ни за сигурността на държавата, ограничаване на престъпността. Мерките за противодействие на наркоразпространението и зависимостта на младите хора към наркотиците изискват всички ние като политици и общественици да обединим усилията си. Ще провокираме обществен дебат за въвеждането на доброволни тестове за наркотици сред подрастващите, каза Цветанов. Той информира, че все повече деца на възраст 13-14 г. са пристрастени към наркотични вещества. Родителският контрол трябва да се засили чрез навременна информираност на семействата. Тестовете ще бъдат доброволни, ще се правят след изрично съгласие, а информацията от тях ще се предоставя единствено на родителите или попечителите, обясни Цветанов. По данни на психиатъра проф. Миланов 90% от децата между 13 и 17 г. с психични разстройства са употребявали наркотици, мотивира се зам.-председателят на ГЕРБ. Той потвърди ангажимента на партията да се създадат физкултурни салони и условия за спорт във всички български училища.

  Цветан Цветанов постави акцент и върху необходимостта да се гарантира спокойствието и сигурността на хората от малките населени места. ГЕРБ предвижда да се засили присъствието на военни по границата, за да се ограничи използването на полицейски ресурси от вътрешността на страната. В отговор на конвенционалната престъпност до края на 2017 г. в системата на МВР ще бъдат назначени около 1500 полицаи. Предвижда се и въвеждане на видеонаблюдение във всички общини.
  ГЕРБ поема ангажимента да бъде довършена съдебната реформа – основната ни цел е да се постави знак за равенство между справедливост и правосъдие. Това каза по време на кръглата маса и Екатерина Захариева.

  Цветанов набеляза и предвидените мерки за справяне с телефонните измами, които тормозят предимно възрастното население. Предложенията на ГЕРБ включват и законово ограничение на броя предплатени сим карти, които може да използва едно лице, стана ясно по време на форума. Във връзка с войната по пътищата Цветанов отчете, че ГЕРБ иска да рестартира Фонд “Пътна безопасност“.

  Той благодари на водача на варненската листа на ГЕРБ и бивш регионален министър Лиляна Павлова, че екипът й е положил сериозни усилия, за да се обнови 85% от стария автопарк на пожарната.

  “Силният глас на Бойко Борисов в качеството му на премиер на България беше чут и страната ни получи от ЕС 320 млн. лева – допълнителни целеви средства за борба с миграцията. С общите усилия на европейската общност надградихме капацитета като предприехме изграждането на ограда на българо-турската граница. Въведохме и видеонаблюдение в Черноморския регион чрез Гранична полиция“, обясни още Цветан Цветанов. Той коментира, че справянето с мигрантския поток е предизвикателство за цяла Европа.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg