• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Учени чертаят карта на наследството в Черно море
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Черно-море

  Комплексни морски археологически проучвания в Черно море, част от които ще бъде съставянето на карта на подводното културно наследство на България, започва научно-изследователският кораб Pelagia (“Пелагия”), пише вестник “Труд”. Съдът плава под знамето на Кралство Нидерландия и ще извърши океанографска експедиция в родни води с разрешение на Министерския съвет следващата седмица.

  Дейностите по нея са свързани с дългосрочен проект (Black Sea Maritime Archeology Project). Археологическите проучвания ще бъдат извършени в югозападната част на Черно море и трябва да обогатят информацията за промените в морското ниво и климата, повлияли върху живота на праисторическите и историческите общества в региона.

  “Ще използваме кораба, който разполага с по-дълга сонда, отколкото ние имахме миналата година, и ще направим няколко сондирания на места, на които нашата не успя да пробие”, обяснява археологът д-р Калин Димитров от екипа на проекта.

  По думите му на дъното на морето с времето се натрупват наноси. “Ако човек може да вземе проба от всички тях, от днешното дъно до скалната подложка отдолу, той фактически ще има много дълъг запис на историческото развитие на това място, запазено в тези наноси”, посочва ученият и допълва, че така може да се види как са се променяли климатът и околната среда в Черно море в дълъг период от време.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg