Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Младите балетисти превземат Операта във Варна
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Балет Държавна опера Варна

Ученици от І до VІ клас от Национално училище по изкуствата “Добри Христов“ ще представят премиерен балетен спектакъл

Младите балетисти от Национално училище по изкуствата “Добри Христов“ – Варна ще представят премиерен балетен спектакъл за деца „Приключение към далечната земя”, в който ще вземат участие ученици от І до VІ клас от специалност „Класически танц”. Той ще се проведе на сцената на Държавна опера – Варна събота (18 март) от 18 ч.

Балетът „Приключение към далечната земя” откликва на нуждите на варненската публика от детски балетни спектакли, с което да предизвика у малчуганите интерес към балетното изкуство. Либретото, хореографията, режисурата, дизайна на костюмите и гримът са по идея на Десислава Стойнешка, музикалното оформление е на Теодор Беломъжов, като спектакълът се реализира с помощта на учители от различни специалности от училището.

Във втората част на спектакъла, на професионална сцена ще се реализират балетни миниатюри в изпълнение на ученици от І до ХІІ клас, с хореографии по музика на класически и съвременни автори, подготвени от учителите и балетни постановчици Биляна Георгиева, Десислава Стойнешка, Цветалина Нахабедян и Нина Иванова. Съвкупността от светлина, костюми, музика и танц е съвместен проект на училището и Театрално-музикален продуцентски център – Варна, който дава неоценима възможност на професионално обучаващите се млади балерини и балетисти да се докоснат до професионалния труд, отговорностите и вълненията, породени от практикуването на наученото в балетните залите на НУИ „Добри Христов“ на сцената на Варненската опера.

Благодарение на партньорството на НУИ „Добри Христов” с Театрално-музикален продуцентски център – Варна, балетните спектакли са неизменна част от културния афиш на града ни.

Балетният спектакъл ще има своето повторение на 1 април 2017 г., отново на сцената на Държавна опера – Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *