Даниел Вълчев: България не може си позволи ново ляво управление

Патриотите имат ход вляво, Марешки има ляв ход, ДПС има даже цяла магистрала…

„България не може да си позволи ляво управление“, каза Даниел Вълчев, член на Изпълнителния съвет на Реформаторски блок на пресконференция във Варна.  „В много страни има ляво управление, но в България нещата са по-различни“ каза той. „Затова е важно представителството на десните в парламента. Реформаторски блок- Глас народен е единствената политическа формация, която няма ляв ход. Патриотите имат ход вляво, Марешки има ляв ход, ДПС има даже цяла магистрала, даже  Борисов има ляв ход. Реформаторите няма да допуснат това, ние сме били коректив на ГЕРБ и ще продължим да бъдем. В миналия парламент не успяхме да постигнем всичко, но успяхме да се противопоставим на определени дивотии“.

„Социологията по един много ясен начин показва, че разпределението на дясното ще  бъде 6:1:1“, заяви Вълчев. „Ако искаш да имаш представители в дясното, Реформаторите са хората. Това е и единствената дясна формация, която ще влезе в парламента.

„Това, че малко се окастриха партиите в блока, имаше своето предимство“, смята той. „Ние сме се опитали в програмата си да престанем да робуваме на тези, които са характерни за либералната демокрация и които основателно не се приемат от мнозинството от българските граждани“.

Вълчев засегна две от чувствителните за обществото теми – бежанците и еднополовите бракове. „Долу ръцете от бежанците”. Те са живи хора и няма никакво съмнение, че трябва да сме толерантни, но нека да кажем, кой е бежанец. От моя гледна точка такъв е човек, който наистина бяга от военен конфликт, идва на българската граница и минава пред КПП. Човек, който нощно време минава през браздата, е нарушител. Няма нужда да се вторачваме в мантрите на съвременната либерална демокрация, защото светът се променя в посока на малко по-консервативни и плътни общности”.

„Абсолютно недопустимо е чужда държава да се намесва във вътрешните работи на България и трябва да се преразгледа възможността за избирателни секции в Турция, ако там не може да се осигури свободно изразяване на вота“, заяви още Даниел Вълчев, но допълни, че не трябва да ексалира темата, а да се разглежда прагматично и наистина патриотично, а не популистки.

В пресконференцията участваха кандидатите за депутати от Реформаторски блок-Глас народен Боян Керемидчиев, Кирил Георгиев и Боян Георгиев.