Посланикът на Израел в Москва е бил извикан в руското външно министерство

Той е трябвало да даде обяснение за престрелката между израелски самолети и сирийските правителствени сили

Посланикът на Израел в Москва е бил извикан в петък в руското външно министерство, за да даде обяснение за престрелката между израелски самолети и сирийските правителствени сили. Това съобщи днес руският заместник-министър на външните работи Михаил Богданов,информират от Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.
По думите му руската страна е изразила загриженост пред посланика Гери Корен по повод инцидента от 17 март, когато сирийците са изстреляли ракети по израелски изтребители, излезли на мисия за унищожаването на автоколона с оръжия, предназначени за "Хизбула". Подкрепяната от Иран ливанска групировка "Хизбула", чийто бойци се сражават в Сирия рамо до рамо с правителствените сили, е смъртен враг на Израел.
Богданов, който е специален пратеник на Русия в Близкия изток и Северна Африка, каза още, че делегация на правителството в Дамаск, оглавявана от сирийския посланик в ООН Башар Джаафари, ще присъства на следващия кръг от преговорите в Женева. Той изрази надежда, че представители на опозицията също ще дойдат. Същевременно Богданов каза, че Москва е разочарована заради отсъствието на опозицията от последната среща в казахстанската столица Астана, където се преговаря за установяването на трайно примирие в Сирия. "Астана е много важна платформа, която трябва да съдейства за създаването на по-благоприятни условия за устойчив и всеобхватен процес в Женева", каза руският дипломат. По думите му специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура ще посети Москва преди кръга от преговорите в Женева, предвиден да започне на 23 март.
Междувременно руският посланик в Дамаск Александър Киншчак се оплака, че прозорците на сградата на посолството са изпочупени заради разразилите се вчера наблизо сражения между правителствените сили и бунтовниците, предаде РИА "Новости".