Кметът награди първите в България учители, завършили курсa по въведение на Монтесори

Пловдив е единствената община в България, която въвежда обучение по метода Монтесори в детските градини

Първите в България 23-ма учители, завършили успешно курсa по въведение на Монтесори педагогиката в общинските детски градини в Пловдив, получиха своите свидетелства и грамоти. Това стана факт по време на тържествена церемония в ДГ „МИР“, на която кметът на Пловдив инж. Иван Тотев и проф. д-р Пламен Бочков – Ректор на Нов български университет връчиха дипломите.
„Надявам се това, което правим, да се превърне в дългогодишна общинска политика. Пловдив е единствената община в България, която въвежда обучение по метода Монтесори в детските градини“, отбеляза кметът Иван Тотев. „Нещата, с които се гордеем в Пловдив, няма как да стане без програмите, които реализираме в предучилищното, средното и професионално образование, университетите. „Сигурен съм, че ние дълги години ще сме лидер в обучителните процеси, които въвеждаме. Гордеем се с вас“, обърна се към учителите кметът.
„Вие сте носители на една от важните реформи за по-добро и качествено образование в България и ние много се гордеем с Вас. За две години направихме значителни крачки в тази посока. С Монтесори педагогика от много малки даваме възможност на децата да бъдат лидери и да са добър пример в нашето общество“, заяви заместник-кметът Стефан Стоянов. „Ние в Община Пловдив и кметът Иван Тотев,  не свързваме реформата в образованието единствено с ремонти, саниране, течащи покриви и т.н., а мислим една крачка напред и как да подобряваме самото образование и даваме началото и подкрепяме подобни инициативи“, допълни още той.
„20 години чакам този момент и много се вълнувам“, с тези думи започна изказването си Ренета Венева, която е обучил по метода. „Питах се как стана това чудо, защото това е чудо, което все още не можем да оценим. Това е промяна, която започнахме всички заедно. Стана, защото 28 педагози имаха куража и търпението да започнем нещо, което не е случвало досега. Имахме мениджърската подкрепа на Община Пловдив, на Нов български университет, на директорите на детските градини и вяра, че това, което правим си струва“, заяви Венева.
Тя не скри емоциите си и разказа за часовете, прекарани в изработване на красиви неща, за старанието, любовта, вложени във всяко нещо, умения и знания, които сега трябва да предадат на децата.
 „Аз съм горд и е чест за Нов български университет, че е част от това ново начало. Винаги сме се опитвали да бъдем по-модерни и открити към нови предизвикателства. Проектът е насочен към това да подобри образованието на българските деца от най-ранна възраст. Това е едно благородно дело и перспектива, която ще продължим да развиваме със съдействието на Община Пловдив.
Преди тържеството Кметът Иван Тотев, проф. д-р Пламен Бочков, заместник-кметът Стефан Стоянов и кметът на район Западен Димитър Колев разгледаха помещението в ДГ „Мир“, където децата се обучават по метода „Монтесори“. Там те се учат сами да сервират и отсервират яденето, сами да си приготвят закуската например и дори и да разлеят, това да не създава проблем, да няма наказани и сами почистват, взаимно си помагат. Малчуганите се обучават в спокойна и ведра обстановка, отрано развиват своята моториката, в близост са до природата и всичко около тях  е от естествени материали, успяват да се научат на нещата от ежедневието.
Общо 28 педагози и директори от 5 детски градини и служители от общинската администрацията участват в обучението.
Община Пловдив заедно с Нов български университет инвестират усилия, време и средства и вече се обмисля за изграждане на специален образователен център, който да поеме всички желаещи да се включат в обучението. Предстои третият курс на обучение по метода „Монтесори“ и включване на още една детска градина и училище.