Матурите ще се проведат на модули с различна продължителност

Общество

23-03-2017, 06:29

Снимка:

wikimedia commons

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

МОН: Над 50 000 ученици ще се явят на държавни зрелостни изпити през май

Методът за провеждане на зрелостните изпити на модули беше приложен за първи път през септемврийската сесия на миналата учебна година

Държавните зрелостни изпити тази година ще се провеждат на модули, като всеки от модулите ще бъде с различна продължителност в зависимост от предмета, по който се провежда изпитът, припомнят от Министерство на образованието.

Матурите по английски език и география и икономика също ще се проведат в три модула, но при тези предмети първият модул ще продължава 60 минути, а следващите два - по 90 минути. ДЗИ по химия и опазване на околната среда, биология и здравно образование и физика и астрономия ще бъдат в два модула, като първият ще бъде 90 минути, а вторият - 150 минути.

Вчера стана ясно, че на ДЗИ по български език и литератрура ще се явят 52 533 дванадесетокласници, а на втората задъжителна матура - 53 340 души. Най-желаният предмет за втората матура е биология и здравно образование. Тази година за първи път има повече ученици, желаещи да карат матура по англисйки език, отколкото по география и икономика.

Нововъведението на провеждането на изпитите на модули е, че изпитът се разделя на няколко части. След изтичането на определеното време, зрелостниците ще запечатват в плик материалите по дадения модул и няма да имат възможност да се връщат и да работят отново върху него. Общата продължителност на модулите ще бъде 4 астрономически часа, като за учениците със образователни потребности са предвидени допълнително 2 астрономически часа.

От МОН съобщиха, че тази година няма да има промени в учебно-изпитните програми. Учениците ще трябва да отговарят на въпроси с избираем и свободен отговор, като по предметите български език и литература, чужд език, история, география, философия от тях се изисква и създаването на текст, а по математика ще се решават задачи. Оценяването също ще е стандартно - максималният резултат е 100 точки.

До 18 май всички, които са подали заявление за полагане на ДЗИ, ще получат служебна бележка с информация за училищата, в които ще полага съответните изпити. Изпитът по български език и литература ще се проведе на 19 май 2017 г., а втората матура на 22 май. Третата матура ще се проведе от 26 май до 2 юни по график, който ще бъде обявен допълнително.

Матурите ще се проведат от 20 май до 4 юни, а резултатите ще се обявят до 9 юни.