• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Юбилейна изложба превзема Градската художествена галерия
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  художествена галерия

  Представят българскaтa шрифтова школа от 50-те години на миналия век до днес в творби на над 40 художници

  В чест на 100-годишнината от рождението на проф. Васил Йончев (1916 – 1985) на 28 мат 2017 г. (вторник) от 18 часа в Градската художествена галерия на Варна ще се открие изложба, посветена на българската художествена школа в шрифтовото изкуство.

  Експозицията включва творби на над 40 художници на шрифта от 50-те години на миналия век до днес и творби на студенти от магистърска програма „Шрифт“ към катедра „Книга и печатна графика“ на Националната Художествена Академия.

  Изложбата е подредена в трите зали на източното крило на Галерията и представя 90 табла разделени в две самостоятелни експозиции.
  В зали шест и седем са представени плеяда художници от миналото до днес, работещи по проблемите на българската книга и кирилският шрифт.

  На двете нива на зала пет е разположена експозицията посветена на 100-годишнината на проф. Йончев. Юбилейната изложба отбелязва огромния принос на професора за българската култура и влиянието, което продължава да оказва върху формирането на съвремения възглед за графичната форма на българската писмена система.

  Проф. Васил Йончев е основоположник на академичното образование по шрифт и калиграфия у нас.

  Сред представените над 40 автори различаваме имената на: Борис Ангелушев, Васил Бараков, Стефан Кънчев, Олга Йончева, Васил Йончев, Александър Поплилов, Петър Петрунов, Милка Пейкова, Тодор Варджиев, Кирил Гогов, Стефан Ковачев, Кирил Златков, Васил Кателиев, както и Кристина Костова, станала известна като създател на Adys – българският шрифт за дислектици.

  Гостуването на изложбата във Варна е по покана на Градската Художествена Галерия и е част от събитията посветени на 120 годишнината на Първото висше учебно заведение за изкуство в България.

  Изложбата е подходяща, както за широката публика, така и за хора с професионален интерес в сферата на графичния дизайн и илюстрацията. Изложбата продължава до 19-ти април 2017г.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg