• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Варненец става шеф на театъра в Тулуза
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  За новия пост на българския режисьор Галин Стоев съобщи френското министерство на културата

  Варненецът Галин Стоев е новият директор на Националния театър на Тулуза, съобщи френското министерство на културата, цитирано от агенция “Франс прес”.

  Стоев, който е един от най-успешните български театрални режисьори в чужбина и поставя редовно в “Комеди Франсез”, ще поеме поста от Лоран Пели и Агат Мелинан, които ръководят театъра от 10 години. Ангажиментът му трябва да започне на 1 януари 2018 г. Новината, която бе оповестена снощи, засега не е разпространена официално от самия театър, нито е потвърдена от режисьора, пише “Дневник”.

  Според съобщението той планира да даде силен тласък на Националния театър на Тулуза като създаде творчески инкубатор за млади артисти.

  1480343912867_0570x0400_1480343929530

  Галин Стоев е роден през 1969 г. във Варна. Учил е в Руското училище и в 4 Езикова гимназия. Завършил е театрална режисура в НАТФИЗ “Кръстю Сарафов”. Поставял е спектакли в Германия, Чехия, Великобритания, Русия и Белгия, а у нас в последните години името му се свързва с постановките “Приятнострашно” и “Малка пиеса за детска стая” в Театър 199 по текстовете на Яна Борисова. Има и собствена театрална компания Fingerprint, основана през 2005 г. в Брюксел.

  Една от постановките от ранния му период в България – “Илюзията” от 1992 г. ще бъде показана на запис утре в Червената къща като част от документалната платформа “В/ХОД назад”.

  В момента режисьорът работи над дебюта си в киното – филмът “Безкрайната градина” по “Приятнострашно” на Яна Борисова, продуциран от българска страна от “Агитпроп”. Според плановете на българския Народен театър Стоев ще постави и представление на неговата камерна сцена до края на 2017 г.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg