Задържаха десетки души в протест срещу корупцията в Русия

Свят

26-03-2017, 16:10

Снимка:

youtube.com/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Путин: Русия е продала оръжия за над 15 млрд. долара през 2016

Протести в Лондон против Brexit

До обед официалните руски медии мълчаха за протестите

Няколко десетки участници в протести са били арестувани днес в Русия, след като опозицията призова хората да излязат на улицата, за да протестират срещу корупцията и с искане за оставката на премиера Дмитрий Медведев, съобщава Ройтерс.

Новинарските сайтове и социалните медии обаче информираха за демонстрации в няколко града - от Владивосток в Далечния изток до Екатеринбург в Урал.

Репортер на Ройтерс е видял, че във Владивосток са задържани най-малко 30 души, като в неразрешения протест са се включили стотици млади хора на площад близо до гарата. Арестите са започнали, след като протестиращите издигнали плакати с надписи "Корупцията ограбва бъдещето ни" и "Премиерът трябва да отговаря". Според очевидци стотици протестират в Екатеринбург. Поне четирима души с плакати са задържани на градския Площад на труда, където са се събрали протестиращи от опозицията, националисти и подкрепящи прокремълската партия "Единна Русия". Според полицията общо са се събрали около 500 до 700 души, тя обаче не потвърди да е имало арести.

Опозиционният лидер Алексей Навални съобщи на сайта си, че над 80 града в Русия протестират днес. В много градове, включително Москва, те не бяха разрешение от местните власти.

Демонстрациите, мотивирани от Навални, се фокусират върху неотдавнашните му твърдения, че премиерът е натрупал имущество на стойност милиони долари чрез съмнителни сделки.

Разследването на неговия Фонд за борба с корупцията за тайните богатства на премиера беше публикувано в началото на март. Според него Медведев, който беше президент от 2008 до 2012 г., използваи мрежа от благотворителни фондации, управлявани от негови приближени, за да скрие, че контролира огромни активи, включващи имения, яхти и дори лозя.