• Варна
  7°
  ясно небе
  Влажност: 56%
  Вятър: 2m/s NNW
  Деца стават горски за ден
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Деца залесяват, гора

  Горските служители ще демонстрират дейностите по опазване и грижа за природата в рамките на националната инициатива „Лесовъд за един ден”. Тя ще се организира в обхвата на всички горски и ловни стопанства към Североизточно държавно предприятие и ще съпътства проявите по повод традиционната Седмица на гората, която официално започва на 3 април.

  Във Варна инициативата „Лесовъд за един ден” ще се проведе на 1 април (събота), от 10 ч. край посетителския център на Природен парк „Златни пясъци”. Истински празник очаква децата, които ще се съберат в гората, за да премерят сили в занимателни интерактивни игри и да научат повече за лесовъдската професия. Организаторите – РДГ, Държавно горско стопанство – Варна, което е част от СИДП, както и Природен парк „Златни пясъци”, са осигурили за участниците над 100 фиданки и много други подаръци.

  17506355_10208752140232748_502283403_nВ рамките на събитието децата ще придобият ценни знания и умения как да опазват зеленото богатство. За малките приятели на природата е предвидена и разходка по маршрута „Песента на гората”, който предлага любопитна информация за местната флора и фауна.

  Официалният старт на инициативата „Лесовъд за един ден” в Провадия ще бъде даден на 1 април, от 10:30 ч. пред административната сграда на горското стопанство. Там ще се състои и акция по залесяване, а под напътствията на опитни лесовъди ученици ще демонстрират какво са научили за природата. За участниците в интересните състезания, които ще се проведат по време на събитието, са предвидени много награди.

  „Лесовъд за един ден” се организира и в останалите стопанства в обхвата на Варненска област. На територията на ДГС „Цонево” инициативата ще се състои от 10:00 ч. на 1 април край административната сграда в двора на стопанството. Там ученици ще се запознаят отблизо с работата на лесовъдите, ще участват в тематични игри, както и в засаждането на дръвчета в двора на ОУ „Христо Ботев” в с. Цонево.

  По същото време в съботния ден служителите на ДЛС „Шерба” ще се срещнат с възпитаници на детската градина в с. Старо Оряхово, за да им разкажат как се залесява и от какви грижи се нуждае гората. В двора на детската градина ще бъдат засадени фиданки от вида обикновена ела.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg