• Варна
  18°
  тъмни облаци
  Влажност: 27%
  Вятър: 8m/s NW
  От следващата седмица – ремонт на Аспарухов мост (обновена)
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Задръстването в понеделник | Кадър от видеото на Цветомир Върбанов

  Вторият етап от ремонта на Аспарухов мост започва от началото на следващата седмица, съобщи кметът Иван Портних. “Имаше забавяне покрай изборите, но трябва да запонем веднага.  Ремонтът на моста е ангажимент на държавата. Още с предното правителство бяхме договорили финансирането на тези ремонти. Остана и предходен остатък, който и в момента е наличен в сметките на Агенция „Пътна инфраструктура“. Има формалности, които да оправим, но вярвам че другата седмица ремонтът ще стартира, за да може да завърши до началото на летния сезон”, посочи кметът.

  Ремонтът ще струва 1,5 млн. лева и ще е в отсечката в началото на моста в посока кв. “Аспарухово”. От общинската администрация обещават този път организацията на движението да е много по-облекчена от миналата година. Ще се работи лента по лента. Няма да се затваря движението на цялото платно в посока “Аспарухово”.

  Междувременно от Агенция “Пътна инфраструктура” дадоха подробности за ремонта. През следващите дни стартира ремонтът на Аспаруховия мост във Варна. През тази година със средства от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ ще се ремонтират съоръжения 2 и 4. Инвестицията е за близо 1,3 млн. лв. Строителните работи ще се извършват без спиране на движението, за да не се затруднява трафикът в града. Днес от АПИ и ГД „Национална полиция“ бе подписана заповедта за организация на движение по време на ремонта.

  Предстои подписването на споразумението за съвместно финансиране на обекта между АПИ и община Варна, след което ще стартират строителните дейности, като ще се прецени дали ремонтът да започне преди или след Великденските празници. Дейностите извън платното за движение ще се финансират от общината и са за 200 хил. лв. На обекта ще се работи максимално мобилизирано, а целта е всички работи да завършат до средата на юни и в активния туристически сезон шофьорите да пътуват без ограничения.

  Ремонтът включва нова хидроизолация, фуги, асфалт, маркировка, знаци, ограничителни системи, парапети и т. н. Строително-монтажните работи ще си изпълняват от ДЗЗД „ПОНТ“, което има 4-годишен договор по ЗОП за поддържане на републиканските пътища на територията на област Варна. През миналата година със средства от бюджета бяха ремонтирани съоръжения 1, 3 и 5 от Аспаруховия мост.

  Предвидените строителни дейности ще преминат през четири етапа. Първият и вторият ще бъдат изпълнявани без затваряне на платното за движение в посока Бургас.

  При първия етап на мост 2 ще бъде ограничено движението по активната лента, а трафикът ще преминава по крайната дясна лента. На мост 4 ще бъде затворена дясната активна лента, а автомобилите ще се насочват по изпреварващата активна лента в посока Бургас.

  При втория етап шофьорите ще преминават по ремонтираните в първия етап ленти, а ще бъдат затворени неремонтираните. На съоръжение 2 ще бъде ограничен трафикът по двете десни ленти, а движението ще преминава по изпреварващата активна лента. На съоръжение 4 ще бъде ограничен трафикът по изпреварващата активна лента, а превозните средства ще се насочват по ремонтираната дясната активна лента в посока Бургас.

  При третия и четвъртия етап ще бъде затворено западното платно в посока Бургас, а движението ще се осъществява двупосочно в платното за Варна. Между 6:30 ч. и 10:00 ч. и 16:30 ч. и 20:00 ч. ще се спира преминаването на тежкотоварните камиони над 10 тона. Целта е автомобилите да пътуват по-безопасно в натоварените часове.

  За улеснение на трафика, идващ от АМ „Черно море“ преди Аспаруховия мост ще бъде стеснен участъкът преди изхода от квартал „Аспарухово“. При необходимост дясната летна на моста в посока Варна ще се обособи само за автобуси на градския транспорт и коли със специален режим на движение. Автобусната спирка за квартал „Аспарухово“ временно ще се премести в съседното платно, а за посака Варна остава без промяна.

  По време на ремонтните работи скоростта на движение за всички превозни средства се ограничава до 40 км/ч.

  Агенция „Пътна инфраструктура“ препоръчва на шофьорите да предвидят повече време за пътуване, поради по-бавното предвижване при извършването на строителни работи и временната организация на движение. Това обаче е необходимо, за да приключат строителните работи колкото се може по-бързо в предвидения срок.

  2 коментара

  1. Богданов

   Трите участъка от моста, които са над канала, са изцяло изработени от метал.Те са под пътната настилка. Не се говори за тяхното състояние.През първите 15години на експлоатация на моста, заради липса на обслужващи колички,те не са се поддържали.Днес се виждат такива колички и предполагам антикорозионното покритие през годините е било поддържано.Въпреки това добре е да има информация за състоянието на метала.

  2. Петко

   Ха дано отдавна трябваше да се направи. Дано не е първоаприлска шега :)

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg