Япония свика Съвета за национална сигурност заради ракетния удар над Сирия

Великобритания и Австралия подкрепиха военните действия на САЩ в Сирия

Британското правителство напълно подкрепя военните действия на САЩ в Сирия, съобщи говорител на министър-председателката Тереза Мей, цитиранa от Ройтерс и БТА.

Британското правителство смята, че действията на САЩ са съразмерен и подходящ отговор на варварското нападение с химическо оръжие, извършено от сирийското правителство, добави говорителят.

Австралийският премиер Малкълм Търнбул също заяви, че "австралийското правителство подкрепя решително бързият и справедлив отговор на САЩ", които нанесоха ракетен удар по сирийска военновъздушна база, предаде Асошиейтед прес.
Търнбул определи американският удар като "премерен, пропорционален и насочен отговор". Според него "той изпраща силни послание на режима на Башар Асад, и е бил нанесен по самата писта, от която беше извършена химическата атака", добави той.
"Но ние не сме във война с режима на Асад и САЩ дадоха да се разбере, че не се опитват да свалят режима на Асад", подчерта австралийският премиер.
В телевизионното си обръщение Търнбул призова и Русия да изпълни своята роля за постигането на мир в Сирия, отбелязва Ройтерс.
Японското правителство свика извънредно заседание на Съвета за национална сигурност във връзка с американския ракетен удар срещу Сирия, предаде ТАСС. На заседанието ще присъства и премиерът Шиндзо Абе.
Заместник-лидерът на управляващата Либерално-демократическа партия Масахико Комура заяви пред обществената телевизия "Ен Ейч Кей", че неочакваната американска операция в Сирия може да повлияе на обстановката в Далечния изток. "Северна Корея може да помисли, че Сирия се е изложила на удар, защото не е имала ядрено оръжие. Не е изключено това да подтикне Севера към още по-активни разработки в ядрената и ракетната сфера", предупреждава влиятелният политик. Той обаче подчерта че администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп е показала, че е способна на резки действия, ако бъде премината червена линия, като използването на химическо оръжие. "Надявам се, че това ще стане важен сигнал и ще окаже възпиращо действие на страни като Северна Корея", добави Комура.
"Удар с използването на над 50 крилати ракети е нещо много сериозно", заяви източник от японското министерство на отбраната, цитиран от агенция Киодо. "Засега не знаем, дали САЩ ще поискат от нашите сили за самоотбрана да изиграят някаква роля в бъдеще и ще следим внимателно развитието на събитията", добави той.
Вашингтон е единственият военен съюзник на Токио, посочва ТАСС, припомняйки, че сегашното правителство на премиера Шиндзо Абе прие закон, разрешаващ японските въоръжени сили да се използват зад граница за ограничена подкрепа на САЩ и други приятелски страни.