Заработи единственият в Пловдив отворен магнитен резонанс

Животът

07-04-2017, 15:01

Снимка:

Военна болница – Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Отвореният ядрено-магнитен резонанс служи за диагностика, контроли и проследявания

Първият и единствен в Пловдив и Южна България отворен ядрено-магнитен резонанс вече работи с пациенти. Уникалният апарат се намира в медико- диагностична лаборатория „Ултраскен”, базирана във Военна болница – Пловдив.
Техниката е снабдена със съвременен софтуер и има опции, които се прилагат стандартно при затворените системи, подчерта специалистът по образна диагностика д-р Павлин Коцев.

При отворения резонанс  основното магнитно поле е от същия тип като при затворения, но пациентът не се вкарва в тунел и до него има достъп от три посоки.

Предимствата са големи за хора, страдащи от клаустрофобия или деца. Преимущество на новата техника е, че по време на изследването може да влезе роднина или лекар, което дава възможност пациентът да се чувства по-комфортно.

Когато се налага поставяне на упойващо средство, е удобно за самия анастезиолог, който извършва наблюдението директно.

При затворените системи то е косвено,тъй като пациентът е в тунела. Огромно предимство е, че магнитното поле е по-локализирано, докато при останалите ЯМР обхваща цялото тяло.

Това дава възможност за изследване на хора с протеза или метален предмет в тялото, което би било противопоказание за затворената система.  При хора със стентове от значение  са сплавите, от които са направени, както и времето на поставяне. Затова е необходимо тези пациенти да носят със себе си пълна документация, а лекарите на място ще преценят дали изследването е възможно, обясни д-р Коцев. 

Поредното голямо преимущество е, че на отворения ЯМР  могат да се изследват и по-едри пациенти, които в затворения тип не могат да се поберат.
Отвореният ядрено-магнитен резонанс служи за диагностика, контроли и проследявания. Могат да се правят изследвания на глава, стави и таз, включително мъжка и женска полова сиситема.

Апаратът прави прецизни мозъчни изследвания – при аневризми,  инсулти, множествена склероза, злокачествени и доброкачествени тумори, хипофиза. 

С него могат да се извършват анализи на стави за дегенеративни и възпалителни заболявания - коксартроза, гонартроза, при травми. Техниката се използва и при заболявания на гръбначен стълб, както и за костни метастази.
Д-р Коцев уточни, че времетраенето на изследването е от 15 до 45 минути като продължителността зависи от областта и каква патология се търси. То се поема от Здравната каса по клинична пътека, след направление от съответния специалист. Полученият образ се записва на диск, архивира се и при нужда може да се издаде копие.