• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  ВиК-Варна поиска по-скъпа вода
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  vik-avaria-vasil-drumev

  С 39 стотинки да се увеличи цената на кубик вода през тази година, предвижда бизнес план за развитие на ВиК-Варна в периода 2017-2020 г. Според изчисленията на дружеството сегашната цена е под социалната поносимост. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) анализира подадените данни, а работна група е изготвила и доклад, който е качен на сайта на институцията.

  От публикуваните данни става ясно, че в момента социалната поносимост, която се изчислява на базата на доходите на населението в региона и потреблението на вода, е 3,93 лева за кубик. В същото време цената на водата е 2,54 лева за куб. метър (с ДДС) през 2016 година.

  От ВиК – Варна настояват за повишаване на цената на водата до 2,93 лева за куб. метър още през тази година. Тенденцията за ръст ще се запази през следващите години и ще достигне до 3,02 лева за кубик през 2021 година. Тогава прогнозната социално поносима цена е 4,65 лева за кубик, е записано още в бизнес плана на дружеството.

  В документа е записано, че в периода планираните инвестиции са в размер на 28,5 млн. лева. 58% от тях са предназначени за подобряване на услугата по водоснабдяване и 16% – за канализация. Ще бъде инвестирано и в пречистване на водите и в поставянето на нови водомери.

  Изчисленията на дружеството сочат още, че приходите в периода ще бъдат в рамките на между 64 и 67 млн. лева годишно, а разходите – между 63 и 65 млн. годишно.

  В момента общите загуби на вода в мрежата на Варна са 63,5%. В края на периода те ще достигнат 60,7%. От тях реалните разходи на вода са почти 60% и те ще намалеят до 57,5% след пет години. Останалите разходи на вода са търговски, става ясно още от анализа на дружеството.

  ВиК Варна съобщава и за негативна тенденция в последните години – непрекъснат спад на потреблението на водата както за битовите, така и за стопанските потребители. Това е особено видимо в регионите без канализация, което според дружеството е потвърждение на наблюденията за обезлюдяване на малките населени места.

  Бизнес планът за развитието на ВиК дружеството във Варна ще бъде обсъден на заседание на КЕВР на 11 април.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg