Австралийският премиер не даде яснота за съдбата на кандидатите за убежище

"Работим за намиране на решения - трайни решения - за хората, които са задържани тук и в Науру"

Бъдещето на стотиците кандидати за убежище в управляван от Австралия център за задържане в Папуа-Нова Гвинея остава неясно, след като днес лидерите на двете страни отказаха да дадат подробности какво ще се случи с хората, ако се провали споразумение за преселването им в САЩ, съобщават от Seattle Times.

Австралийският министър-председател Малкълм Търнбул каза при посещение в Папуа-Нова Гвинея, че тихоокеанската островна държава е постигнала "значителен напредък" по въпроса за преселването на почти 900-те човека, които се намират в центъра за задържане на остров Манус, определен да бъде затворен до края на годината.

Търнбул обаче заобиколи въпросите за това къде точно правителството планира да изпрати тези хора, ако САЩ откажат да ги приемат съгласно споразумение, сключено от администрацията на предишния американски президент Барак Обама.

Австралия няма да приеме нито един кандидат за убежище, който се опитва да пристигне с плавателен съд. Според правителството тази политика разубеждава мигрантите да предприемат опасното и понякога смъртоносно пътуване по море от Индонезия. Вместо това Австралия плаща на Папуа-Нова Гвинея и Науру да настаняват кандидатите за убежище в лагери, където се съобщава за злоупотреби и сурови условия.

"Работим по въпроса с трети страни - най-вече, разбира се, САЩ", каза Търнбул.

Бежанците могат да изберат да се преселят в Папуа-Нова Гвинея, но малцина са съгласни на това. Повечето се притесняват от липсата на възможности за работа в страната и се тревожат за сигурността си.

"Не можем да принудим хората да се преселват", каза О'Нийл. "Но ако трета страна иска да ги приеме да се преселят в нея, много ще се радваме да участваме", заяви той.