• Varna
  9°
  разсеяна облачност
  Влажност: 76%
  Вятър: 5m/s NE
  Започна подготовката за международния маратон Варна 2017
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Маратон Варна (30)

  В морската столица надпреварата ще се проведе на 7 май

  За втора поредна година мотото „Бягането като начин на живот“ обединява три големи спортни събития във веригата от маратонски бягания в България. През 2017-а много по-активно в кампанията се включва Българския олимпийски комитет, наред с него, организатори на предстоящите прояви са Столична Община, Община Стара Загора, Община Варна, Министерство на младежта и спорта, БФЛА и Асоциация спорт в свободното време, както и местни спортни клубове.

  През миналия сезон в дебютното издание на веригата участваха елитни атлети от Кения, Хърватия, Япония, Италия, Португалия, Белгия, Бразилия, Малта, Украйна, Испания, Чехия, Полша, Казахстан, Германия, Сърбия, Румъния, Македония, Молдова, Мароко, Швеция.

  Организаторите имат намерение да запазят и надградят нивото и вече разпращат покани с цел отново да се осигури присъствието на класни маратонци от водещите в тази дисциплина държави. Подготовката на отделните състезания вече започна, в ход са първите активности, необходими за състезания от подобен ранг. И тази година в основата на веригата са трите маратонски бягания, вече са определени и датите: 2 април в Стара Загора, 7 май във Варна 15 октомври в София.

  Варненският маратон е със старт в 9.30 ч. на 7 май 2017 г. на площад „Независимост“ (до Операта). Трасето преминава през централната пешеходна зона на Варна и след това се извива сред уникалните панорамни алеи на Морската градина след Делфинариума и обратно към финала на площад „Независимост”. Участниците имат избор от следните дистанции: 42.195 км, 16.8 км, 8.4 км и градски крос 2 км. Контролното време за класическия маратон си остава 5 часа. Наградния фонд е 49 000лв.

  И вторият Маратон Варна ще бъде с благотворителна кауза. Няколко благородни инициативи ще съпътстват провеждането на проявата. Както миналата година на площад „Независимост“ пред операта ще се изгради специална сцена, в зоната са предвидени атрактивни демонстрации по различни видове спорт, танци, забавления и томбола с много предметни награди.

  Организатори на събитието са: Община Варна, Министерство на младежта и спорта, Български олимпийски комитет, Асоциация „Спорт в свободното време“, СКЛА „Черно море” и БФЛА.

  Сроковете и начини за регистрация, както и условията за участие ще намерите в интернет страницата на маратона ttp://marathonvarna42km.com. Онлайн формулярите са отворени и вече приемат заявки. На същия сайт ще намерите и информация как да се включите в организацията на събитието като доброволец.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *