• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  От днес риболовът е забранен
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  рибари крайбрежна алея

  От днес до 2 юни през тази година ще е в сила забраната за улов на пролетно – лятно размножаващите се риби в рибностопанските обекти, намиращи се до 500 метра надморска височина. Това е разпоредено със заповед на министъра на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков, пише Дарик Варна. Решението за изместване на началото на забраната от 15 на 18 април е поради съвпадение с големия християнски празник Великден. Така любителите на риболовния спорт имаха възможност да практикуват хобито си през всичките 4 почивни дни.

  Забраната е съгласно разпоредбите на чл. 32 ал. 1 от Закон за рибарство и аквакултури, с които се определят срокове на забрана за улов на риба и други водни организми през периода на тяхното размножаване в обектите. За рибностопанските обекти, намиращи се от 500 до 1500 метра надморска височина, забраната е в сила от 1 май до 15 юни. От 15 април до 15 май включително е забранен уловът на карагьоз (дунавска скумрия) в българския участък на река Дунав.

  В същия период е забранен и уловът на попчета във водите на Черно море с мрежени риболовни уреди, с изключение на риболовния уред волта. Забранен е и уловът на калкан. През периода на забраната всички стационарни и други риболовни уреди трябва да бъдат извадени от водата.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg