• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  WWF: Бракониери съсипват половината защитени от ЮНЕСКО територии
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  5442758

  Близо половината от 200-те защитени територии, включени в Световното наследство на ЮНЕСКО, са жертва на бракониерство или на незаконна сеч, алармира неправителствената организация WWF в доклад.

  “Видовете, включени в CITES (Международната конвенция за животинските и растителните видове, заплашени от изчезване) са жертва на незаконно унищожаване в 45% от природните паркове, включени в Световното наследство на ЮНЕСКО”, алармира организацията.

  Близо една трета от тигрите и 40% от всички африкански слонове живеят в защитени територии. Те понякога представляват последните места за живеене на заплашените видове. Това е случаят с носорозите на Ява в Индонезия или на Калифорнийската морска свиня в Мексиканския залив. Според доклада за бракониерство на застрашени или уязвими видове – основно слонове, носорози и тигри, се сигнализира в най-малко 43 обекта на Световното наследство.

  За незаконно унищожаване на ценни растителни видове като розовото дърво и абаноса се съобщава в 26 защитени територии. Незаконен риболов има в 18 от 39-те морски и крайбрежни територии, намиращи се под защитата на ЮНЕСКО. От WFF подчертават, че мащабите на въпросните действия в ущърб на природата, трудно могат да се оценят именно заради нелегалния им характер.

  Бракониерството в защитените територии на ЮНЕСКО поставя под заплаха не само видовете, но и местната икономика, намалявайки привлекателността на тези райони за туристите, които идват да виждат животните в естествената им среда. Според WWF бракониерството на слонове лишава ежегодно африканския континент от 25 млн. долара приходи от туристи.

  Черният пазар за животински и растителни видове се нарежда на четвърто място на незаконната търговия след наркотрафика, изработването на фалшиви стоки и трафика на хора, сочи още докладът. Той носи годишно печалби между 15 и 20 млрд. долара. Незаконната търговия с дървесина е отговорна за 90% от обезлесяването в големите тропически държави и е на стойност между 30 и 100 млрд. долара годишно, алармира WWF. /АФП

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg