• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Митрополит Йоан дарява икона на Божията Майка за 200-годишнината на храма в Тараклия
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  18052862_10208922253565475_321073060_n

  На 19 април за Света Гора – Атон замина група мъже от енорията на храм “Св. Николай Чудотворец” и храм “Св. Архангел Михаил”, Варна, и българската енория на храм “Св. Георги Победоносец” в Тараклия (Молдова). Целта на пътуването е да бъде осветено копие на Иверската икона на Божията Майка – Вратарница в едноименния атонски манастир.

  Групата замина с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславки митрополит Йоан и е водена от председателя на българската енория в Тараклия протойерей Николай Ворническу. По време на пътуването групата ще посети българския манастир “Св. Георги Зограф” и руския манастир “в. вмчк. Пантелеймон” и ще се върне във Варна на 22 април.

  На 23 април, Томина Неделя, в храм “Св. Николай Чудотворец” Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан ще отслужи Света Литургия и ще подари осветената икона на Божията Майка на българската община в Тараклия в чест на 200-годишнината от построяването на техния храм.

  Преди повече от година в енорията на храмовете “Св. Николай” и “Св. Архангел Михаил” се зароди идеята да се подари на българите в Тараклия светиня, която да ни свързва духовно. Първата икона беше копие на чудотворната икона на Св. Георги от манастира “Зограф”. Тогава тя също беше отнесена на Атон, осветена и приложена към оригинала. Втората икона е изографисана върху дъска, изработена от специална дървесина, подарена от българите в Тараклия. И двете икони са изписани от иконографа Петранка Аврамова.

  На 6 май на храмовия празник на гр. Тараклия ще присъства група вярващи от Варна, за да предаде официално иконата на Пресвета Ботгородица и да участва в богослуженията и тържествата по случай годишнината от построяването на храма. Така ще продължи да се укрепва духовната връзка с нашите братя българи в Бесарабия.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg