Продавачи надуват цените по морето

В Добрич най-търсени са места, около Старческия дом

Пазарът на къщи и имоти край добруджанското море в момента в колапс. Има достатъчно предлагане, но за разлика от преди две години, когато руснаци масово купували имоти и по селата, и край брега, сега няма никакъв интерес нито от българи, нито от чужденци. Според брокери, основната причина е високата цена, която искат продавачите. Тя пък се дължи на силния туристически сезон миналото лято по цялото Българско Черноморие.
 Най-скъпо вървят вилите и къщите по морето или в села на няколко километра от плажа. 3-етажна вила във вилната зона между Балчик и Албена се предлага за 130 000 евро. За двуетажна къща, до курорта Албена, собствениците искат 186 000 евро. Къщите в село Кранево пък са обявени от 90 000 до 120 000 евро.
 От 50 000 до 80 000 евро вървят къщите в село Сенокос, което е на 5 км от морето в Балчик и на толкова от голф игрището. Останалите селски къщи в област Добрич са на по-ниски цени, но според брокери и за тях няма търсене.
 В момента в Добрич сделки се сключват само за апартаменти. Пазарът на къщи в града е в застой, обясниха брокери. Отново основната причина е във високите оферти. Много по-евтино е да си купиш тристаен апартамент в центъра на града, отколкото къща наоколо. Цените варират от 50 000 лв. за съборетина, до 200 000 лв. за баровска къща с басейн в двора. Една прилична къща с три стаи и двор се предлага за 95 000 - 100 000 лв., докато тристаен апартамент може да се купи за 70 000 - 80 000 лв., уточняват посредниците.
Най-много къщи се търсят в района на Царете и Червената пръст - тихи и спокойни квартали, с много зеленина. Другият баровски квартал е извън Добрич, във вилната зона около старческия дом, който е точно до градския парк.
Източник: Монитор