• Варна
  3°
  тъмни облаци
  Влажност: 60%
  Вятър: 2m/s NNE
  Обявявиха “червен код” за Стара Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: © Varnautre.bg
  Снимка: © Varnautre.bg

  Целта ни е да се чуе протестният глас на варненската общественост, защото не бива да се гледа равнодушно какво се случва с паметниците на културата в града

  „Варна ясно и категорично застава в защита на своето архитектурно богатство. За съжаление, мерките, които предприехме в рамките на законовите правомощия, които имам, са ограничени и временни и опасността за красивите варненски сгради е реална. Поставени сме в ситуация, при която се налага да се надбягваме с времето и да вървим след събитията, тоест след багерите, сриващи нашата материална памет и изкуство”. Това заяви кметът на Варна Иван Портних, който бе поканен да участва в пресконференция на Консултативния съвет за опазване и защита на недвижимото културно наследство. В събитието се включи и Тодор Балабанов, председател на ОбС.

  “Обявяваме код “червен” за Стара Варна. Целта ни е да се чуе протестният глас на варненската общественост, защото не бива да се гледа равнодушно какво се случва с паметниците на културата в града”, заяви Николай Савов, председател на съвета. Участниците в събитието се обърнаха с апел към към Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) да работят активно до избирането на нов титуляр на ведомството. Те настояха за промяна в темповете на работа на експертите, защото всяко забавяне се оказва фатално за културното наследство на града.

  Кметът отчете свършеното до момента от Община Варна – създаден обществен консултативен съвет за опазване и съхранение на архитектурното наследство, създаден екип към ресорната дирекция АГУП. Предложение има към Общинския съвет за създаване на звено, което ще бъде част от националната система за опазване на културното наследство, което ще изработи регионална стратегия за защита на обектите и ще излиза със становища за недвижими културни ценности, които не са от национално или световно значение. Актуализиран и разширен е списъкът със сгради, предложени за статут – паметник на културата. По данни на дирекция „Архитектура и устройствено планиране“, списъкът от 1987 г. включва около 570 недвижими културни ценности. „Добавихме още 157 обекта, които чакат одобрение от НИНКН от 2015 г. На 70 от тези сгради е извършен оглед, но няма окончателно становище“, каза Иван Портних. Според Николай Савов, ако огледите се правят с такива темпове, ще бъдат нужни десетки години, за да бъдат обхванати всички обекти от списъка. Докато се чака решение на НИНКН, 9 стари къщи са били съборени.

  До момента общината е издала 101 указания за укрепване на сгради и 31 заповеди към собствениците с предписания за възстановяване и реставриране. Като добри практики бяха посочени обновяването на три сгради, в които Община Варна има съсобственост – ул. „Шипка“ №1 и №2 и на бул. „Княз Борис I“ №46, както и обекти частна собственост, по които се работи в момента.

  Кметът припомни, че е издал строителна забрана на поземлени имоти, които чакат за статут на паметник. „Ефектът от нея обаче е временен. Затова е изключително важно работата с НИНКН да върви бързо, за да имаме одобрен списък, който ще даде трайна защита на архитектурното ни наследство“, каза Иван Портних. Опит за защита на сградите ще бъде и поставянето на специални табели, които ще описват накратко историята на обекта.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg