• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Водата във Варненско не съдържа опасни за здравето вещества
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Не използвайте за битови и питейни нужди нерегламентирани източници

  Съдържанието на тежки метали в питейната вода, която „Водоснабдяване и канализация – Варна“ ООД подава към своите абонати, е в пъти под допустимите стойности.
  Това показаха взетите над 100 проби от водоизточниците, от които се захранва с вода населението на Варненска област. За всяка точка са направени първични и вторични изследвания и резултатите от тях са окончателни и вече са налични в дружеството.

  Изследването бе разпоредено от МЗ към санитарните власти и водоснабдителните дружества в цялата страна по повод установени повишени стойности на уран в питейната вода на някои региони.

  Пробите са взети от лицензирана лаборатория, съвместно и под контрола на експерти от Регионалната здравна инспекция във Варна.

  Резултатите от всички над 100 проби, включително и тези в село Садово, община Аврен, категорично отчитат в пъти по-ниски от допустимите по изискванията на ЕС и българската нормативна уредба референтни стойности.

  Водата е абсолютно безопасна за пиене и готвене, категорично показват извършените анализи.

  В тази връзка „ВиК – Варна“ ООД призовава жителите на Варненска област да не използват за битови и питейни нужди вода от нерегламентирани източници, които не са под контрола на дружеството и на санитарните власти.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg