• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Искат по-дълъг гаранционен период на продукти (кухни, перални, мебели и др.)
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Пералня, перални

  90% от потребителите считат наличието на гаранция за много важно

  Активни потребители участва в кампанията на Европейската потребителска организация (BEUC) за по-добри права на потребителите. В тази връзка всяка седмица представяме по една тема.

  Какъв е проблемът:

  Гаранцията на много от продуктите (кухни, перални, мебели и др.) е с продължителност две години. Ако дефектът се прояви след този гаранционен период обаче, потребителите трябва да се справят сами с проблема. Когато става въпрос за цифрови продукти пък не е ясно дали гаранцията е на разположение при всички случаи.

  Какъв е мащабът на проблема:

  Наскоро публикувани данни ясно показват, че освен цената, наличието на гаранция е най-важният фактор за потребителите при вземането на решение за покупка. 90% от потребителите считат наличието на гаранция за много важно. Мащабът на проблема за недостатъчното ниво на защита ясно може да се покаже с примера със скандала с емисиите на Volkswagen. При него милиони потребители се оказват изправени пред риск, тъй като дефектът на колата е открит след изтичане на гаранцията й.

  Какво искаме:

  Гаранционният срок да бъде с по-дълга продължителност, в зависимост от живота на продукта.

  Ако даден продукт е дефектен, потребителят трябва да решава кое от средствата за защита предпочита, защото търговецът е в нарушение на договора. От BEUC се застъпват за съвместна отговорност на продавачи и производители.

  Как това може да се направи:

  Трябва да има нови правила на ЕС относно законовите гаранциии, обхващи както материални стоки, така и продукти с цифровото съдържание.

  1 коментар

  1. Николай Колев

   ВРЕМЕ е нещата да стават по друг начин в тази ДЪРЖАВАААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg