• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Водата във Варна по-скъпа с 15% от днес, 1 май
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Вода

  Увеличението ще бъде отразено в сметките през юни

  Водата във Варна поскъпва с 15% от днес, 1 май. Решението за по-високата цена бе взето на заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране през миналата седмица.

  Така вече ще плащаме по 2,93 лева за кубик вместо както досега по 2,54. Увеличението ще бъде отразено в сметките през юни.

  Поскъпване е предвидено и през следващите години в приетия от регулатора бизнес план на “Водоснабдяване и канализация-Варна”. Догодина цената на водата в морската столица ще бъде 2,95 лв., а през 2019-а – 2,99 лева. За следващите две години услугата ще се увеличава с по една стотинка на година,т.е. 3,01 през 2020 г. и 3,02 – 2021 г. Така за периода от пет години цената ще се е увеличила с близо 19% спрямо досегашната.

  Сметките в бизнес плана на ВиК оператора показват, че варненци могат да понесат и по-сериозно повишение в цените. Така например поскъпването тази година е 2,93, а според социалната поносимост цената би могла да достигне 4,06 за кубик.

  На закрито заседание КЕВР прие окончателно решение във връзка със заявлението на „Водоснабдяване и канализация – Варна” за одобряване на бизнес плана за развитие на ВиК оператора за периода 2017-2021 г. и утвърждаване на цени на ВиК услуги, съобщиха от КЕВР.

  До 2021 г. “Водоснабдяване и канализация-Варна” е предвидило 28,5 млн. лева за инвестиции. От тях 58% са за водоснабдяване, а 16% за канализация. 7,5% от парите ще отидат в пречистване на водата, 16% във водомери и 2% в транспорт, администрация и информационни технологии.

  3 коментара

  1. ТодоровСМ

   Това е зарди новия БИОуран. И защото сме овци ,а не ги издавим в морето гадовете.

  2. социална непоносимост

   Тези майтап ли си правят, Социална поносимост, не са оставали с шперплати вместо прозорци май. Да питат колегите си от енергото.. и на тях да им е.а майката!

  3. луд

   Заплатите с колко се вдигат и от кога???

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg