• Варна
  4°
  разсеяна облачност
  Влажност: 56%
  Вятър: 5m/s NNE
  Скъпото море изкупено до края на сезона
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  ©Varnautre.bg/архив
  ©Varnautre.bg/архив

  На север чакат германци, на юг – французи

  Висококатегорийните 4- и 5-звездни хотели по курортите на Северното Черноморие вече са 100% заети за юли и август. Това обяви пред „Труд“ проф. д-р Стоян Маринов от Варненската туристическа камара. По думите му все още свободни места се намират за средата на май и началото на юни, както и за втората половина на септември.

  „В Слънчев бряг още преди месец базите на първа линия спряха записванията“, коментира пред вестника и Георги Николчев, председател на Асоциацията на собствениците в туризма. По думите му хотелиерите на юг са в очакване на изключително успешен летен сезон.

  Експертите са категорични, че една от основните причини за тези показатели е благоприятното за българския морски туризъм състояние на международната туристическа карта – напрежението и несигурността в Турция и Египет продължават да са на високо ниво, а чуждите туристи избягват тези дестинации. Затова и ранните записвания са за почивки у нас.

  Баровските комплекси по морето държат миналогодишните цени, които са достъпни за туристи от Европа и трети страни. За високия сезон 4- и 5-звездните хотели на първа линия предлагат пакети на база all inclusive средно по 90-100 евро на човек на ден, а тези, коиото са по-далеч от морето – по 35-40 евро.

  Според Съюза на екскурзоводите от март досега почти два пъти са се увеличили индивидуалните туристи, които пристигат с нискотарифни полети до Варна или през Истанбул. Сред тях има и малки групи американски туристи.

  От община Варна посочват, че според заявките на туроператорите се очаква двуцифрен ръст и на германските туристи.

  С полети в предсезона, на Северното Черноморие вече отмарят голф играчи от скандинавските страни. Те пълнят тузарските голф комплекси край Каварна и Балчик още от края на март и остават до края на май.

  Що се отнася до по Южното Черноморие, според Георги Николчев най-много и това лято ще са германците. Ръст ще има и при поляците, чийто интерес към Слънчев бряг и южните ни курорти, включително Бургас, е голям.

  Друг добър знак е, че французите се завръщат на нашето море.

  „Новите чартъри от Франция са заявени и са факт“, коментират хотелиери от Слънчев бряг. На юг – Созопол, Приморско, Царево, Лозенец, сезонът ще започне традиционно малко по-късно.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg