• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Изложба за круизния туризъм от България до Египет и Палестина правят във Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  картинка 2

  Тази пролет Варненския археологически музей ще стане домакин на изложбата „Посока Юг/Due South”. Тя е посветена на круизния туризъм от България до Египет и Палестина през първата половина на 20 век.

  Тази своеобразна форма на поклонничество е била възможна благодарение на параходните линии от Варна през Истанбул и Пирея до Александрия и Яфа, поддържани от Българското Търговско Параходно Дружество в периода от 1914 до 1944 г.

  Плакат А3Изложбата включва 15 антикварни издания на български пътеписи за Египет и Светите земи, писани в посочения период. Те формират значителен дял от пътеписния жанр в българската литература до втората световна война. Сред техните автори се открояват Страшимир Кринчев (В страната на палмите, 1910) – публицист, убит в Балканската война и Вера Бояджиева-Фол (Горещият изток, 1939) – майка на професора по тракология Александър Фол.

  картинка 3Изданията са екземпляри от личната библиотека на Теодор Роков. Специално генериран за изложбата QR-код ще дава възможност на всички притежатели на смартфони да извършат виртуална разходка из Истанбул, Атина и Кайро от началото на 20 век.

  Изложбата ще бъде открита на 10 май (сряда) 2017 г. от 17 ч. в сградата на Археологическия музей и ще може да бъде посещавана до края на летния туристически сезон.

  картинка 1

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg