• Варна
  18°
  тъмни облаци
  Влажност: 27%
  Вятър: 6m/s NW
  Около 50 години е средната възраст на спасителите по варненските плажове
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Спасител

  До началото на лятото ще бъде реновирана ролбата, а следващата година ще бъде изграден и високо скоростен улей

  Средната възраст на спасителите по варненските плажове е около 50 години. Възнаграждението им е около 1000 лева месечно с включена храна, но въпреки това липсват желаещи да се обучават. Това разкри в ефира на Дарик Андрей Василев – търговски директор на фирмата „Лазурен бряг 91“, която стопанисва цялата градска ивица без Офицерския плаж. Според Василев трябва да падне монополът за обучение на кадрите от БЧК, тъй като цената за един курс е около 500 лева, а фирмите концесионери да имат право сами да обучават своите спасители. В момента младите спасители са много по-малко от тези на пенсионна възраст.

  Ще плащаме по 5 лева за чадър на плажа във Варна

  До началото на летния сезон ще бъде завършен третият етап от ремонта на строените преди 91 г. морски бани. На 10 млн. лв. възлиза общата инвестиция в строителните дейности, които трябва да приключат следващата година с изграждането на сърф база и училище за водолазни спортове на мястото на съблекалните на Рибарския плаж.

  Въпреки че морските бани не са паметници на културата, техният ремонт е съгласуван с Министерството на културата, а след него ще се отвори визуални и физическо пространство за контакт с морето, обясни Василев.

  Според него държавата трябва да вложи около 10 млн. лв. в рехабилитация на буните, които са в окаяно състояние. В противен случай в следващите години варненци могат да останат без плажна ивица, тъй като тя ще бъде погълната от морето. Угрозата касае най-вече северната част на варненската плажна ивица, където пясъкът изчезва. За сметка на това Южният плаж увеличава площта си.

  До началото на лятото ще бъде реновирана ролбата, а следващата година ще бъде изграден и високо скоростен улей, каза още Андрей Василев.

  Концесията на плажът в квартал „Аспарухово”, която беше развалена преди две години, е носила само негативи на „Лазурен бряг”.

  „Прекрасна и огромна ивица, но много тежък за обслужване плаж с 13 спасителни поста. Липсваха приходи заради слабия интерес и ниската платежоспособност на посетителите”, добави Василев.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg