• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Млади еко-доброволци спасяват Черно море от замърсяване
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  "Защитниците на Черно море"

  Основават нов международен еко-клуб “Защитниците на Черно море”

  По случай деня на Европа (9 май), във Варна се основава нов международен еко-клуб „Защитниците на Черно море”. Основателите са 24 младежи доброволци и 3 лидери от България, Турция и Румъния. Инициативата е част от проект “Eко доброволчеството – модел за отговорно социално поведение на младите хора” на Сдружение „Наш Свят“, насочен към младежки обмен на идеи и творческата им интерпретация на въпроси за опазване на черноморския басейн, разрастването на градовете и застрояването на крайбрежните ивици – общи еко проблеми на трите Черноморски държави. Предвидената в шестмесечния проект младежка мобилност, провеждаща се в гр.Варна в периода 08 – 14.05.2017 помага за израстване на участниците като еко – личности, които пазят крехкото равновесие на системата “природа – море-икономика.”

  Чрез средствата на изкуството се формират младежки политики и нагласи за активна доброволческа дейност на млади творци. Прилагане на арт подход е интересен начин за изява на талантливи младежи и въздействие на техните творби върху аудиторията за създаване на активно отношение към еко-проблемите – предотвратяване на природни бедствия от измененията на климата, защита на биоразнообразието, борба със замърсяването на Черно море и плажната ивица с химикали и отпадъци и др.

  Организираните срещи и дискусии, творческата работа в ателиетата “Живопис”, “Музика” и “Фотография”, “Творческо писане “допринасят за създаване на социално отговорно поведение на младите творци. Младежките организации Сдружение “Наш свят”, Асоциация “Маре нострум”, “Karadag Herkes Icın Yasam Dernegi”, създават алтернативен образователен модел по метода “учене чрез правене” в арт сферата на морска тематика за неформално обучение по еко проблеми.

  "Защитниците на Черно море"Постигането на сътрудничество между младежи и младежки организации от Черноморския басейн чрез осъществяване на Европейска програма “Еразмус плюс “насърчава взаимно разбирателство между тях за опазване на околната среда, основано на толерантност, солидарност и екипна отговорност. Чрез реализиране на проекта се формират отношение и уважение към морето, природата, бита, културните традиции в морските държави като се използва силата на изкуството за въздействие върху чувствата и мисленето на младите хора. Обръща се внимание на обществото към проблемите на замърсяването на морското крайбрежие и изчезването на различни видове морски обитатели от Черно море.

  В годината, в която Варна е Европейска младежка столица 2017, настоящият проект допринася за изграждане на активна гражданска позиция на младежите от трите програмни страни, в които има аналогични проблеми, а творческите продукти създадени от участниците за обогатяване на културното социално ангажирано съзнание на младите хора в града.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg