• Варна
  18°
  тъмни облаци
  Влажност: 27%
  Вятър: 8m/s NW
  Корабчето „Белла” отново с курсове от и до “Аспарухово”
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Корабчето Белла (2)

  Идеята е морската маршрутка със 70 места да започне работа още докато трае ремонтът на Аспаруховия мост

  Консорциум от частни фирми възнамерява да наеме корабчето „Белла”, с което отново да се извършват курсове по море между Морска гара и кв. ”Аспарухово”. Идеята е морската маршрутка със 70 места да започне работа още докато трае ремонтът на Аспаруховия мост, за облекчаване на придвижването между града и южните му квартали, съобщи “Дарик”.

  Возенето на „Белла” обаче няма да е срещу левче в едната посока, както беше миналата година. В едната посока пътуването ще струва 3 лева, а двупосочният билет ще е на цена от 5 лева, обяви Максим Петков, съучредител на консорциума “Блек сий травел” и председател на Съюза на превозвачите във Варна.

  Без съществена промяна ще са стоянките на „Белла”. На Морска гара корабчето ще спира и ще тръгва от 1-во корабно място. В „Аспарухово” стоянката ще е рибарското пристанище в „Аспарухово” (където е закотвен “Академик”).

  Изчисленията показват, че при 12 % натовареност на „Белла” ще бъдат покрити разходите за гориво, които ще са основното перо в поддръжката на линията Морска гара – „Аспарухово”. Процент от приходите от нея ще бъдат плащани на Община Белослав, като собственик на компанията „Белфери”, стопанисваща „Белла”.

  Според Максим Петков България е единствена страна в Европа с излаз на море, която не осъществява крайбрежни пасажерски плавания.

  По-далечната перспектива пред консорциума е наемане и ремонтиране на кораба “Атанас Димитров”, който е част от активите на Български морски квалификационен център. 120-местният пътнически кораб обаче стои закотвен от години. Сдружението “Блек сий травел” има амбицията и да осигури финансиране за строителството на нови пътнически кораби.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg