• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Американски самолет и руски изтребител на косъм от сблъсък над Черно море
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  изтребител (1)

  Руски изтребител и американски разузнавателен самолет са се разминали за малко от сблъсък над Черно море. Су-27 е прелетял на около 7 метра разузнавателната машина P-8A „Посейдон”, която е провеждала рутинни операции в международното въздушно пространство, според капитан Памела Кунце, говорител на американските военноморски сили в Европа. Инцидентът е станал на 9 май.

  „Самолетите и корабите на САЩ редовно се разминават с руски кораби и самолети в международни води и повечето срещи са безопасни и професионални”, посочи Кунце.

  Според нея разстоянието е само една от многото променливи, които се вземат предвид при определянето на това, кое е безопасно и професионално.

  От руското министерство на отбраната потвърдиха информацията за инцидента. Според тяхната версия изтребител Су-30 е прихванал американски разузнавателен самолет.

  Изтребителят е бил вдигнат под тревога, след като щатската машина е била засечена да се приближава към държавната граница на Русия. „Руският изтребител извърши поздравителна маневра, след което американският шпионски самолет промени траекторията на полета си в посока далеч от границата на Русия. Су-30 се завърна благополучно у дома на летището”, посочват от руското министерство на отбраната.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg